open-navfaktor-logo
search
Najpopularnija galerija
Saatchi Art nudi skoro 4 miliona umjetnina, cijene do nekoliko hiljada dolara, ima i umjetnika iz BiH
Online kupovina odavno je postala sastavni dio života i u našoj zemlji. Sve je više onih, posebno među mlađim generacijama, koji u nekoliko klokova kupe sve što im je potrebno.
08.07.2021. u 17:06
get url
text

Ovaj proces, odvija se i kada je riječ o kupovini umjetničkih djela. Postoje brojne virtuelne galerije koje funkcioniraju kao platforme za prodaju umjetnosti, a najveća i najpopularnija na svijetu je Saatchi Art.

U pitanju je jednostavnostavan i pregledan "site" koji, između ostalog, nudi dostavu širom svijeta, te povrat novca u roku od sedam danak, ako kupac nije zadovoljan onim što mu je stiglo na vrata. Također, nudi i usluge pravih kustosa, koji redovno biraju djela koja treba istaći ili savjetuju kupce pomažući im da pronađu umjetninu koja odgovara baš njihovim potrebama i željama.

Tako su nedavno, između 60 prezentovanih djela, istakli radove "Burnu maštu imao je Pinoki" i "Hiljadu i jedna noć i jedno prelijepo jutro", umjetnika Rikarda Druškića iz Sarajeva.

Na poznatoj web domeni i aplikaciji, koja je s radom počela 2006. godine, moguće je pretraživati brojna djela koje je stvorilo oko 60 hiljada umjetnika iz stotinjak zemalja svijeta, među kojima ima i umjetnika iz Bosne i Hercegovine.

- Saatchi Art nudi neuporediv izbor više od  3.524.239 originalnih umjetničkih djela umjetnika iz cijelog svijeta, uključujući slike, fotografije, skulpture, crteže, kolaže i ograničena izdanja- istaknuto je na stranici. 

Ciljana publika Saatchija su ljubitelji umjetnosti i potrošači mlađe generacije, koji vole da im je sve što požele kupiti od njih udaljeno nekoliko klikova. Djela su na stranici podijeljena u osnovne kategorije prema umjetničkoj formi, pa je tako moguće odabrati želite li kupiti sliku, fotografiju, crtež ili skulpturu. Svaka od grupa može se dodatno precizirati prema stilu, subjektu i materijalu.

Kategorija subjekta podrazumijeva da korisinik ima mogućnost odabira zanima li ga skulptura koja predstavlja tijelo, mrtvu prirodu, apstraktni oblik ili želi djelo koje je inspirirano arhitekturom. Govoreći o materijalu, bira se između drveta, metala, gline, stakla...

Velika prednost ovakvog načina kupovine, ali i prodaje, je u tome što, s jedne strane, kupci bez neugodnosti mogu pretraživati djela koja su u cjenovnom rangu koji im je dostupan, a umjetnici po svojoj volji mogu postaviti svotu koja im odgovara. S obzirom na količinu djela u bazi, cjenovni rang je vrlo širok. Cijene su zapravo u rasponu od nekoliko stotina, do nekoliko hiljada dolara.

Saatchi je jako velika baza u koju se može prijaviti ko god poželi. Radi se o zanimljivom konceptu, ali ponekad to što postoji toliko umjetnika stvara zbrku, jer se svi ne mogu istaći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.