open-navfaktor-logo
search
Na granici incidenta
Sa suđenja: Roditelji ubijenog mladića dobacili "ubico", drugooptuženi priznao krivicu
Suđenje Daliboru Čamberu (47) za teško ubistvo Banjalučanina Duška Savanovića (24) uoči Nove godine u Trnu kod Laktaša, te Milanu Đurđeviću (43) za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela, danas je u Okružnom sudu Banja Luka bilo na granici incidenta.
04.05.2021. u 14:15
get url
text

Na glavni pretres došli su i roditelji ubijenog mladića koji su burno reagovali, te prilikom izlaska iz sudnice prvooptuženom dobacili "ubico", a negodovali su i zbog određenih odluka sudskog vijeća zbog čega ih je sudija Dragan Uletilović i opomenuo.

U optužnici se navodi da se ubistvo dogodilo 31. decembra 2020. godine oko 22.30 sati u naselju Trnu na parkingu pumpe Nis Petrol, te da su Čamber i Đurđević prvo došli u verbalni, a zatim i fizički sukob sa Savanovićem i Aleksom Babićem (22). Čamber je ispalio jedan hitac u pravcu vozila "suparničkog" dvojca, te ih pokušao spriječiti da napuste mjesto događaja. Potom je drugim hicem pogodio Babića u stopalo, nakon čega ga je Savanović udario i Čamber pada na pod. U optužnici se dodaje da potom iz ležećeg položaja u Savanovića ispaljuje i treći hitac. Savanović, mladi član navijačke grupe "Lešinari" FK Borac, od zadobijenih povreda je preminuo istog dana u UKC-u RS-a.

Đurđević je optužen da je Čambera, pripadnik "Srbske časti", odvezao u nepoznatom pravcu, a kako bi mu pomogao da prikrije pištolj i druge tragove krivičnog djela. Drugooptuženi Đurđević danas je priznao djelo koje mu se stavlja na teret, te je nakon toga postupak razdvojen, a odluka o kazni bit će izrečena u petak.

Okružni javni tužilac Aleksandar Simonović je naveo da na njegovoj strani nema nijedne olakšavajuće okolnosti, te predložio sudu da ga proglasi krivim i osudi. Đurđevićev branilac, advokat Duška Bogojević, podvukla je da nije postojao prethodni dogovor između optuženog dvojca, kao i da njen branjenik nije znao da Čamber ima kod sebe pištolj.

- On se sve vrijeme kaje. Krivično djelo je izvršio iz neopreznosti i neznanja. Nismo željeli da se ide u suđenje i da porodicu oštećenog izlažemo dodatnim traumama. I za današnje ponašanje treba imati razumijevanja, ostali su bez sina - kazala je Bogojević, sa kojom su roditelji ubijenog mladića danas također ušli u svojevrsnu polemiku.

Ona je danas ocijenila da je Đurđević kritične večeri također bio "ugrožen".

- Prvooptuženi se okrenuo prema njemu držeći pištolj u ruci i rekao: "Vozi me kući". Sve vrijeme mu je govorio "Nisam znao da ima pištolj" - dodala je Bogojević.

Optuženi Đurđević je još jednom izrazio kajanje i uputio saučešće porodici ubijenog Savanovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.