Osim spavanja, vježbanja i smanjenja stresa, sadržaj hranjivih sastojaka u namirnicama koje jedete može uveliko da utječe na to koliko ste dobro pripremljeni za borbu protiv bolesti.
- Voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini, orašasti plodovi i sjemenke, održat će vaš imuni sistem zdravim kako bi vas zaštitio kada je najpotrebnije - kaže dijetetičarka Margi Saidel za "Real Simple".
Loše prehrambene navike, koje uključuju hranu i pića niske hranjive vrijednosti, mogu da miniraju vaš imuni sistem. Pretjerano uživanje u njima usko je povezano s gojaznošću, dijabetesom i drugim hroničnim bolestima. Prema Saidel, ta ista hrana može da ugrozi vaš imunitet i njegovu sposobnost da vas održi zdravim. Evo što ona savjetuje da izbjegavate.
Gazirani sokovi
- Gazirani sokovi puni šećera ne donose ništa osim praznih kalorija - kaže Saidel.
Prekomjerna konzumacija šećera doprinosi gojaznosi i srodnim hroničnim bolestima, te može da poveća upalu i ugrozi čovjekovu sposobnost borbe protiv bolesti.
Gotova smrznuta hrana
U nedostatku vremena možda ponekad posežete za gotovom smrznutom hranom, ali ona vas ne štiti od bolesti.
- Sadržaj natrijuma, šećera, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata u takvoj hrani je visok, a ima malo hranljivih sastojaka i vlakana - objašnjava Saidel.
Alkohol
Ako imate oslabljen imunitet, možda pretjerujete s alkoholom.
- Prekomjerno uživanje u alkoholu može dovesti do smanjene sposobnosti vašeg tijela da se bori protiv bolesti, a može vas učiniti i osetljivim na upale pluća i druga stanja, sporije zarastanje rana i da uspori oporavak od bolesti - kaže Saidel.