open-navfaktor-logo
search
Krediti i donacije
Sa koliko novca BiH raspolaže u borbi protiv COVID-19: Oko milijardu KM stiže iz inostranstva
Institucije Bosne i Hercegovine obratile su se u posljednji mjesec na više međunarodnih adresa kako bi se osigurao novac neophodan za borbu protiv pandemije koronavirusa. Zahvaljujući kreditnim aranžmanima, ali i donacijama koje su pristigle ili trebaju pristići u BiH, naša zemlja bi samo po toj osnovi na raspolaganju trebala imati oko milijardu KM.
14.04.2020. u 16:23
get url
text
get url
text

U subotu je konačno riješeno pitanje u vezi s aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), "težak" 330 miliona eura, odnosno 645.423.900 KM. Taj će novac biti podijeljen među entitetima na način da će Federaciji BiH pripasti 62 posto, entitetu RS 38 posto, a zatim će oba entiteta po pola procenta izdvojiti za Distrikt Brčko.

Polovina novca koja pripada FBiH će ostati na računu federalnog nivoa vlasti, a polovina će se podijeliti kantonima na osnovu broja stanovnika.

VEZANI TEKST – Raspodjela 330 miliona eura: Evo koliko novca bi svaki kanton trebao dobiti za borbu protiv COVID-19

Za potrebe zdravstvenog sektora i pružanja socijalne pomoći ugroženim kategorijama je ugovoren i kredit sa Svjetskom bankom u iznosu od 35,62 miliona dolara, odnosno 61.455.000 KM. FBiH će pripasti 60 posto, odnosno 21,41 milion dolata, a RS-u 40 posto, odnosno 14,21 miliona dolara.

Vijeće ministara BiH je 7. aprila imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 20 miliona dolara (34.505.720 KM). Iz Evropske investicijske banke (EIB) je najavljeno 5,2 milijarde eura za zemlje koje nisu članice Evropske unije (EU), među kojima je i BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je početkom aprila razgovarao i sa šeficom Ureda EIB-a u BiH Sandrin Fiska, ali nije poznato koliko novca te institucije bi moglo pripasti našoj zemlji.

Prošle sedmice se entitet RS aukcijom na Banjalučkoj berzi zadužio za novih 33.393.500 KM po kamatnoj stopi od tri posto, što je mnogo više u odnosu na ranije aukcije. U ovoj aukciji obveznica entiteta RS je učestvovala i srbijanska državna banka Komercijalna banka Beograd. Za 14. april planirana je nova aukcija petogodišnjih obveznica u vrijednosti od čak 300 miliona KM, a prikupljenim novcem Vlada RS-a želi napuniti fond za pomoć privredi.

Nakon što su krajem marta šef Delegacije EU-a Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali paket finansijske pomoći BiH iz EU-a vrijedan dva miliona eura (3.911.660 KM), namijenjen za hitne medicinske potrebe, 9. aprila se pismeno obavezao na dodatnih pet miliona eura (9.779.150 KM) pomoći EU-a za hitne medicinske potrebe u BiH.

Pored sredstava namijenjenih za medicinske potrebe, iz EU-a su za BiH namijenili i 73,5 miliona eura (143.753.500 KM) za ublažavanje društveno-ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je donaciju u iznosu od 1,2 miliona dolara (2.070.340 KM) BiH. Ova će sredstva služiti kao pomoć u opremanju laboratorija, otkrivanju slučajeva i njihovom nadziranju, podršku ekspertima, podizanju svjesti i uključenosti zajednice, te jačanju prevencije.

Norveška je krajem marta BiH dala donirala 7,5 miliona kruna (1.221.470 KM) za borbu protiv pandemije. Ta će sredstva biti prebačena i implementirana preko UNDP-a. Vlada Republike Hrvatske dodijelila je 43 miliona kuna (10,7 miliona KM) za poticaj zdravstva u suzbijanju pandemije COVID-19 u BiH, a taj novav će biti utrošen uglavnom u sredinama u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo. Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević je potvrdila da je ta zemlja izdvojila 25 miliona kruna, odnosno oko 1,8 miliona KM, kao pomoć za nekoliko država, među kojima je i BiH, ali nije poznato koji će iznos pripasti našoj zemlji.

Na podračun Ministarstva i finansija i trezora BiH, koji je otvoren s ciljem prikupljanja donacija za potrebe borbe protiv širenja koronavirusa, je do sada uplaćeno 747.625 KM. Račun za donacije je otvorila i Vlada RS-a, koja svakodnevno popunjava spisak pravnih i fizičkih lica koja su donirala novac, ali bez tačnih iznosa. Na računima Vlade Kantona Sarajevo je do ponedjeljka uplaćeno 315.582 KM.

VEZANI TEKST - Građani i firme na račune Vlade KS donirali više od 300.000 KM

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 7. aprila dalo saglasnost za preusmjeravanje sredstava iz IPA fondova za potrebe odgovora na COVID-19 i migrantsku krizu.

Iz IPA 2018 fondova BiH još uvijek nije iskoristila dva miliona eura (3.911.660 KM), a ta će sredstva biti prenamijenjena za ugovor sa UN-ovom Agencijom za medicinska sredstva i opremu.

Finansijski sporazumi za IPA 2019 i IPA 2020 još uvijek nisu potpisani, te samim tim nisu na snazi, odnosno ništa od tih sredstava nije potrošeno. Za potrebe aktivnosti malih i srednjih preduzeća bit će preusmjereno 14 miliona eura (27.381.620 KM), prvobitno predviđenih u okviru IPA 2020. Iz istog fonda će biti iskorištena i četiri miliona eura (7.823.320 KM) namijenjena trgovini.

Kada su u pitanju sredstva iz IPA 2019, predviđeno je smanjenje iznosa za transport za cjelokupnih 10 miiona eura (19.558.300 KM), te smanjenje iznosa za energiju za osam miliona eura (15.646.640 KM).

- Povećati iznos za Opći instrument za evropske integracija za 18 miliona eura (35.204.940 KM), koji će se moći koristiti za hitnu podršku za COVID-19 i kroz direktno upravljanje i kroz indirektno upravljanje – navodi se u prijedlogu koji je usvojen.

U našu zemlju su u međuvremenu stigle i značajne pošiljke medicinske i zaštitne opreme iz zemalja poput Turske, SAD-a, Azerbejdžana, Kine i Srbije, dok je Rusija stavila na raspolaganje entitetu RS usluge službenika ruske vojske za potrebe dezinficiranja prostora.

Svi nivoi vlasti u BiH su predvidjeli rebalansiranje budžeta za 2020. godinu, kako bi što više sredstava, prvobitno namijenjenih u druge svrhe, preusmjerili na borbu protiv COVID-19, te saniranje ekonomskih posljedica pandemije. Tako će, primjera radi, Vlada FBiH ove sedmice razmatrati Prijedlog rebalansa Budžeta FBiH za 2020. godinu. Istovremeno su pokrenute i aktivnosti s ciljem reduciranja potrošnje javnog sektora, kako kroz izmjene odredbi kojima se umanjuju naknade izabranim zvaničnicima, tako i kroz dobrovoljno odricanje dijela primanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.