open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Ružnić: Vidjeli smo dobro cijenu koaliranja sa Dodikom, vidjet ćemo uskoro i koja je cijena HDZ-a
Premijer Usnsko-sanskog kantona i predsjednik Regionalnog odbora NES Krajina Mustafa Ružnić smatra da ulaskom u koaliciju sa SDA, SzBiH i DF-om na nivou kantona nisu prekršili sporazum koji imaju na nivou Federacije.
14.03.2023. u 22:16
get url
text

- Jasno smo ukazivali i često opominjali da će, kada su u pitanju Naša stranka i NiP, doći do nečega ovakvog. Da moramo da se držimo jasno dogovora. Kod nas je pet političkih partija koje pripadaju "Osmorci" kad je u pitanju Federacija, međutim to se nije moglo uraditi i na takav način smo odgovorili na sve njihove pokušaje da razvale postojeću situaciju - kazao je Ružnić tokom gostovanja na FTV.

Kazao je kako nije razgovarao sa strankama "Osmorke", ali da imaju korektan odnos prije svega prema SDP-u.

Na pitanje hoće li ići u koaliciju sa SDA i DF-om na nivou FBiH, odgovara:

- Ovo sve što je urađeno sinoć urađeno je isključivo za USK-u. Kada je u pitanju NES i "Osmorka" na Federaciji svakako ostajemo tu uz jasnu poruku da NES, zajedno sa SzBiH neće učestvovati u formiranju nekih nametnutih vlada od gospodina Schmidta ili nekih polovičnih nametnutih rješenja koja neće biti trajnog karaktera i koja će još više destabilizirati stanje kad je u pitanju FBiH i koja će ići na štetu naših naroda.

Smatra da je potrebno dugoročno rješenje kada je u pitanju i BiH i svi njeni građani.

- Vidjeli smo dobro na državnom nivou koja je cijena bila koaliranja sa Dodikom i šta mu se sve isporučilo i zašto oni koji danas koaliraju s njim na državnom nivou moraju jasno da šute. Vidjet ćemo uskoro i koja je cijena HDZ-a - kaže Ružnić.

Ružnić navodi da će sve ono što je dogovoreno za nivo Federacije od NES-a biti ispoštovano.

- Nikakva polovična, nikakva nametnuta rješenja, nikakva nametnuta vlast. To nećemo prihvatati - rekao je.

Smatra da je odluka Schmidta u izbornoj noći još više zakomplicirala političku scenu, posebno u Federaciji.

- Neophodne stvari, poput vanrednih izbora, će se morati ugraditi u Izborni zakon da bi to bilo provodivo. NES je jasno pokazao da mi nismo oni koji se žele pozicionirati. Kada je u pitanju država BiH, njen Ustav, mi tu nemamo nikakve alternative. Žalimo da oni koji su danas na državnom nivou ne mogu jednom riječju odgovoriti Dodiku. To je bila cijena te koalicije. Zato smo istupili. Mi ćemo uvijek biti na strani države, naš nacionalni program je BiH - kazao je.

Naglašava da je NES pokazao da se ne žele zbog pozicija predati u ruke Dodiku.

- Čvrsto ćemo stajati uz put ka EU i NATO-u. Dok je god stabilna i čvrsta Krajina, mirna je BiH - kazao je Ružnić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.