open-navfaktor-logo
search
Svjedočenje
Rusko uplitanje u izbore: Mueller tvrdi da nije oslobodio Trumpa optužbe za opstrukciju pravde
Trump tvrdi da je Muellerova istraga rezultirala "potpunim i kompletnim opravdanjem" američkog predsjednika. Na Nadlerovo pitanje da li je oslobodio Trumpa tih navoda, Mueller je odgovorio: "Ne"
24.07.2019. u 17:34
get url
text

Bivši specijalni istražitelj američkog ministarstva pravde Robert Mueller u srijedu je branio integritet istrage navoda o ruskom uplitanju u američke izbore tokom dramatičnog kongresnog saslušanja i ponovio je da nije oslobodio predsjednika Donalda Trumpa optužbe za opstrukciju pravde, niti je, kako je sam predsjednik tvrdio, potpuno opravdao Trumpa.

Mueller se pojavio na dugo iščekivanom svjedočenju koje postavlja visoke uloge i za Trumpa i Demokrate, koji su podijeljeni između njegovog opoziva i suprostavljanja predsjedniku na predstojećim izborima.

Mueller, bivši direktor FBI, koji je proveo 22 mjeseca istražujući navode o ruskom uplitanju u američke izbore u 2016., pojavio se pred Pravosudnom komisijom Zastupničkog doma.

Predsjedavajući komisije, demokrata Jerrold Nadler, pohvalio je Muellera i izjavio je da niko, uključujuči Trumpa, "nije iznad zakona", ali su Republikanci pokušali da opišu Muellerovu istragu kao nepravednu prema Trumpu, dok mu je konzervativni poslanik Louie Gohmert kazao da je "izopačio pravdu".

Trump tvrdi da je Muellerova istraga rezultirala "potpunim i kompletnim opravdanjem" američkog predsjednika. Na Nadlerovo pitanje da li je oslobodio Trumpa tih navoda, Mueller je odgovorio: "Ne".

Mueller, koga je optužio Trump da je vodio "lov na vještice" i da je "pokušao orkestrirati puč" protiv republikanskog predsjednika, izjavio je da je njegova istraga vođena "na pošten i nezavisan način" i da su članovi njegovog tima "ljudi od najvišeg integriteta".

- Da kažem još nešto. Tokom moje karijere viđao sam brojne izazove demokratiji. Pokušaji ruske vlade da se upliću u naše izbore bili su među najozblijnijim - izjavio je Mueller, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.