open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ruski teniser Rubljov tvrdi da je zabrana koju je uveo Wimbledon "nelogična"
Nakon što se u četvrtak plasirao u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Srbije u Beogradu, ruska teniska zvijezda Andrej Rubljov rekao je na konferenciji za novinare poslije meča da je odluka koju su donijeli organizatori Wimbledona da zabrane ruskim i bjeloruskim igračima da se takmiče zbog rata u Ukrajini "nelogična" i predstavlja "potpunu diskriminaciju", prenosi NBC. 
22.04.2022. u 10:03
get url
text

Rubljov je, nakon što je u osmini finala savladao Jirija Lehecku iz Češke, dao izjavu novinarima, rekavši da su se on i drugi igrači u srijedu sastali s organizatorima Wimbledona kako bi razgovarali o situaciji i vidjeli da li mogu pronaći rješenje.

- Iskreno govoreći, razlozi koje oni navode nemaju smisla, nema logike za ono što predlažu - rekao je Rubljov.

Kasnije je dodao da stvari koje se sada dešavaju su "potpuna diskriminacija".

- Wimbledonu je predloženo da mi barem dobijemo priliku da izaberemo da li želimo da igramo ili ne. I ako postoji izjava koju treba da potpišemo i povrh toga da sve novčane nagrade damo za humanitarnu pomoć, za porodice koje pate, za djecu koja pate, mislim da će taj potez barem nešto postići. I to će pokazati da se britanska vlada zalaže za mir i da zaista žele pomoći - objasnio je Rubljov. 

Rubljov je zaključio svoju izjavu onako kako ju je i otvorio: reafirmirajući svoj apolitični status.

- Na kraju dana, samo želimo da se takmičimo - rekao je Rubljov:

- Nismo ovdje da pričamo o politici jer ja ne znam ništa o tome. Na kraju krajeva, ja sam Rus, rođen sam u Rusiji i cijeli život sam živio u Rusiji, i samo želim da pokažem da smo mi dobri ljudi.

VEZANI TEKST - Medvedev propušta prestižni turnir: Rusi i Bjelorusi ne mogu na Wimbledon

Nekoliko dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara, Rubljov, koji se u to vrijeme takmičio na ATP 500 turniru u Dubaiju, napisao je na objektivu kamere: "Prekinite s ratom, molim vas" nakon pobjede u meču. Na kraju je i osvojio taj turnir. 

Rubljov je rangiran kao 8. na svijetu u muškom singlu. On je jedan od nekoliko visokoprofiliranih igrača koji bi bili spriječeni da se takmiče na trećem Grand Slam u kalendarskoj godini.

Ako zabrana ostane, ostali koji bi bili pogođeni u muškom singlovu su drugi na ATP listi Danil Medvedev, 26. Karen Hačanov i 30. Aslan Karatsev, i svi su Rusi.

Što se tiče žena, one trenutno rangirane u prvih 30 koje bi bile pogođene ovom zabranom su četvrta na WTA listi Arina Sabalenka iz Bjelorusije, 15. Anastasija Pavljučenkova iz Rusije, 18. Viktorija Azarenka iz Bjelorusije, 26. Darija Kasatkina iz Rusije, 29. Veronika Kudermetova, također iz Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.