open-navfaktor-logo
search
Pritisak na EU
Ruski plin ponovo ide u Poljsku
Ruski plin ponovno ide prema Poljskoj. Ruske isporuke plina Poljskoj sada su nastavljene nakon što su bile obustavljene ranije jutros, pokazuju podaci Evropske unije, prenosi BBC.
27.04.2022. u 08:05
get url
text

U jednom trenutku rano u srijedu fizički tokovi plina duž plinovoda Yamal-Europa iz Bjelorusije u Poljsku pali su na nulu, no onda je dotok plina ponovo krenuo. Poljska je jučer objavila da su iz Rusije dobili poruku da će im od danas prekinuti opskrbu plina nakon što je Varšava odbila početi plaćati isporuke u ruskim rubljima.

Poljska državna firma za prirodni plin PGNiG saopćila je da će Rusija prestati slati plin u tu zemlju. PGNiG se za većinu svog uvoza oslanja na ruskog plinskog diva Gazprom.

Ruski Gazprom opravdao je obustavu snabdijevanja po novim pravilima plaćanja objavljenim 31. marta, koja kažu da "neprijateljske zemlje" moraju plaćati ruski plin u rubljima. PGNiG je odbio platiti u toj valuti. 

Poljska firma je saopćila da nema zabrinutosti za snabdijevanje. Potražnja je također manja kako stiže ljeto, navode. PGNiG je rekao da je njegovo podzemno skladište plina gotovo 80 posto popunjeno.

Bugarska je ranije objavila da će Rusija obustaviti isporuku plina, ali rano jutros nije bilo jasno je li Bugarska prestala primati plin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.