open-navfaktor-logo
search
Paravojne organizacije
Ruski plaćenici u Africi koriste Gazele proizvedene u Mostaru
Jedno od mnogobrojnih kriznih područja na afričkom kontinentu je i Centralnoafrička Republika (CAR) u kojoj od 2012. godine traje građanski rat. Podršku CAR u borbi protiv različitih pobunjeničkih frakcija, između ostalih stranih država, od prošle godine pruža i Rusija.  
16.03.2021. u 07:49
get url
text

Osim regularnih jedinica ruske vojske tu su i pripadnici ruske paravnojne organizacije ČVK Vagnera (Частная Военная Компания Вагнера) koja je osim u CAR, trenutno prisutna i u Libiji, Mozambiku i Siriji.

ČVK Vagnera najčešće u svojim akcijama koristi helikoptere, a u skorašnjim izveštajima i reportažama iz CAR moglo se vidjeti da iznad ove države lete i laki višenamjenski helikopteri tipa Gazela. Za sada je utvrđeno da su tamo postojale dvije Gazele od kojih se jedna srušila 27. februara ove godine. Kako su prenijeli pojedini ruski mediji helikopter se srušio usljed tehničkog kvara, a bio je na putu da pokupi ruske plaćenike koji su ranjeni u napadu pobunjenika na konvoj vojske CAR.

Posada je nakon suočavanja sa tehničkim problemom odlučila da izvrši prinudno slijetanje ali je prilikom toga došlo do prevrtanja letjelice na bok. Dvočlana posada je uspjela da izađe iz kabine i preživi a helikopter je zatim zahvatio požar i smatra se da je otpisan. Pošto Ratno vazduhoplovstvo CAR zvanično ne posjeduje helikoptere Gazela nije teško zaključiti da se radi o primjerku koji je dio flote privatne vojne kompanije.

Za uništeni helikopter navedeno je da je imao rusku registraciju RA-05702 kao i fabrički broj 058 što ukazuje da je proizveden u bivšoj Jugoslaviji, odnosno u mostarskoj fabrici Soko. Radi se o bivšoj vojnoj Gazeli u verziji Hsn-42, dakle sanitetska verzija koja je imala jugoslovenski vojni evidencijski broj 12756, koja je nakon prodaje na civilnom tržištu jedno vrijeme nosila jugoslovensku registraciju YU-HFI a potom je izvezena u Rusiju. 

Vagner Grupa u CAR koristi barem još jedan helikopter Gazela, također proizveden u bivšoj SFRJ. U emisiji "Vijesti nedjelje sa Dimitrijem Kiseljevim" televizije Rusija 1 od 7. marta, emitovan je prilog iz CAR o ruskoj pomoći toj državi u borbi protiv pobunjenika. U prilogu dominiraju snimci svijetlo plavo ofarbane Gazele sa civilnom registracijom TL-WJU (vojne letjelice u CAR imaju registracije TL-Kxx) koja ima rondelu Ratnog vazduhoplovstva CAR a helikopter je naoružan sa dva mitraljeza.

U dijelu snimka instrument table vidi se ruska registracija RA-05710 kao i fabrički broj 055 koji odgovara bivšoj jugoslovenskoj Gazeli HO-42 evidencijskog broja 12672 koja je nakon prodaje dobila civilnu registraciju YU-HDY.

U posljednjih nekoliko godina iznad Afrike je primjećeno više helikoptera Gazela koje su privatne paravojne organizacije nabavile prije svega na civilnom tržištu ali i iz viškova pojedinih oružanih snaga. Neke od tih letjelica su naknadno i predavane Ratnim vazduhoplovstvima država kojima je pružana podrška. Gazele tako danas lete, osim iznad CAR, i u ostalim afričkim kriznim područjima kao što su Niger, Nigerija, Mozambik, Somalija, DR Kongo, Južni Sudan. Jedan od korisnika ovih helikoptera je u južnoafrička kompanija PMC Dyck Advisory Group, objavio je Tangosix. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.