open-navfaktor-logo
search
Centralna komanda SAD-a
Ruski piloti pokušali da se bore protiv američkih aviona iznad Sirije
Ruski piloti su pokušali da se bore s američkim avionima iznad Sirije, rekao je portparol američke Centralne komande, što je dio nedavnog obrasca agresivnijeg ponašanja.
30.04.2023. u 09:21
get url
text
Američki F-16

Pokušaji su se desili u nekoliko najnovijih slučajeva agresivnog ponašanja ruskih pilota, rekao je pukovnik Joe Buccino, piše CNN.

Čini se da ruski piloti ne pokušavaju da obore američke avione, rekao je američki zvaničnik za CNN, ali možda pokušavaju da "isprovociraju" SAD i "nas uvuku u međunarodni incident".

Snimak koji je objavila američka Centralna komanda od 2. aprila prikazuje ruski borbeni avion SU-35 kako "nesigurno i neprofesionalno" presreće američki borbeni avion F-16.

Drugi video od 18. aprila prikazuje ruski lovac koji je narušio zračni prostor koalicije i došao na oko 2.000 stopa od američkog aviona, udaljenost koju borbeni avion može preći za nekoliko sekundi.

Američki zvaničnici su se obratili svojim ruskim kolegama zbog nedavnih incidenata, a Rusi su odgovorili, rekao je zvaničnik, ali "nikada na način koji bi priznao incident".

Od početka marta, ruski avioni su prekršili protokole za dekonflikaciju ukupno 85 puta, rekao je zvaničnik, uključujući letove preblizu koalicionih baza.

To također uključuje 26 slučajeva u kojima su naoružani ruski avioni letjeli iznad američkih i koalicionih položaja u Siriji.

Američki piloti su odbili da učestvuju u zračnim borbama i pridržavaju se protokola mjera dekonflikacije, dodao je zvaničnik.

SAD ima oko 900 pripadnika vojske u Siriji u sklopu kampanje za poraz ISIS-a.

Agresivnije ponašanje ruskih pilota dogodilo se i izvan Sirije. U martu se ruski borbeni avion SU-27 sudario sa američkim dronom MQ-9 Reaper u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora.

Rusija je potom uručila državna priznanja pilotima ruskih aviona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.