open-navfaktor-logo
search
Ozbiljno pitanje
Ruski parlament tražit će od vlade smjernice za priznanje otcijepljenjih ukrajinskih regija
Donji dom ruskog parlamenta mogao bi tražiti smjernice od vlade o tome da li da pozove na priznavanje dvije otcjepljene ukrajinske regije, Donjeck i Luhansk, kao nezavisne, rekao je u petak predsjedavajući dume, nagovještavajući da bi taj korak mogao biti odgođen. 
11.02.2022. u 14:01
get url
text

Državna duma, donji dom parlamenta Rusije, u ponedjeljak bi trebala odrediti datum za glasanje o prijedlogu grupe zastupnika da apeluje na predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije samoproglašene republike koje podržava Moskva.

Formalno priznanje istočnoukrajinskih regija koje kontrolišu proruski separatisti od 2014. dodatno bi podstaklo tenzije zbog gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine što je izazvalo strah od invazije. Moskva poriče planove za invaziju. 

- Ovo je veoma ozbiljno i ključno pitanje. Govorimo o zaštiti života naših građana i sunarodnika - naveo je predsjedavajući državne dume Vjačeslav Volodin u saopćenju u petak.

Volodin je rekao da će duma takođe odlučiti u ponedjeljak da li će prvo zatražiti povratnu informaciju od ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija o njihovoj ideji. Takav potez bi vjerovatno doveo do odgađanja.

Rekao je da samo dvije frakcije dume - komunisti i Pravedna Rusija, koje zajedno imaju  85 od 450 mjesta - žele odmah glasati kako bi tražile od Putina da prizna te regije.

Očekuje se da će odluku donijeti vijeće najviših poslanika dume.

Volodin je član proputinske stranke Jedinstvena Rusija koja dominira donjim domom parlamenta i političkim pejzažom širom zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.