open-navfaktor-logo
search
Odluke
Ruski parlament odobrio prijedlog o ukidanju starosne granice za regrutaciju
Ruski zastupnici u srijedu su usvojili prijedlog zakona kojim se uklanja starosna granica za profesionalne vojnike koji se pridružuju oružanim snagama i mogao bi biti način za ruske oružane snage da prošire regrutaciju.
25.05.2022. u 15:23
get url
text

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je prijedlog zakona u sva tri čitanja da se ukine starosna granica od 40 godina za Ruse koji potpisuju svoje prve dobrovoljne vojne ugovore.

Predsjedavajući parlamenarne vojne komisije, Andrej Kartapolov, izjavio je da će ta mjera olakšati angažman ljudi sa "specijalnostima za kojima vlada potražnja". U opisu prijedloga zakona na websiteu parlamenta nagovještava se da bi stariji regruti mogli biti obučeni za rukovanje preciznim naoružanjem i iniženjerijske ili medicinske uloge.

Ruske vlasti ranije su tvrdile da su vojnici s dobrovoljnim ugovorima poslani u borbe u Ukrajinu iako su kasnije priznale da su neki regruti poslani u borbe greškom u ranim fazama sukoba.

Vojska se sve više oslanja na dobrovoljce. Svi Rusi u dobi od 18 do 27 godina moraju učestvovati u obaveznom vojnom roku od godinu dana. Mnogi od njih izbjegavaju regrutaciju kroz upisivanja na koledže i druga izuzeća, prenosi AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.