open-navfaktor-logo
search
Dmitri Muratov
Ruski novinar prodao Nobelovu medalju za 103 miliona dolara, novac daje ukrajinskoj djeci
Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 miliona dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.
21.06.2022. u 07:47
get url
text

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, saopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom. Posvetio ju je za šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svog rada.

Nova Gazeta je objavila početkom marta da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje krivičnim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeni stav vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade "daje priliku da vas se čuje". 

- Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate - dodao je ruski novinar, posebno istaknuvši "djecu u izbjegličkim porodicama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.