open-navfaktor-logo
search
Invazija na Ukrajinu
Ruski borbeni avioni narušili zračni prostor Švedske, u Mikolajevskoj oblasti pogođen strani brod
Sedmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavljaju se ruski napadi na ukrajinske gradove. Jučer su ruske trupe ušle u Herson, a od noćas traju napadi na Harkov te na periferiju Kijeva. Tokom večeri je raketiran Žitomir, a rakete su, kako je objavila Ukrajina, umjesto susjednog aerodroma, pogodile kuće, pri čemu je poginulo četvero ljudi, uključujući dijete. 
02.03.2022. u 07:54
get url
text

22:51 Četiri ruska borbena aviona narušila su švedski zračni prostor iznad Baltičkog mora. Prema riječima general-majora Carla-Johana Edstroma, Švedska vrlo ozbiljno shvata incident usred ruskog rata u Ukrajini, nazivajući ga "neprofesionalnom i neodgovornom akcijom", prenosi Kyiv Independent.

List dalje navodi i da je ruska mornarica pogodila strani brod koji je pristao u Mikolajevskoj oblasti. Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu, jedan član posade je poginuo u raketnom napadu. Plovilo je pristalo 23. februara i nije bilo u mogućnosti da napusti.

Pogošen brod

22:15 Igor Kolykhaev, gradonačelnik Hersona, objavio je poruku na svom Facebook profilu iz koje bi se moglo zaključiti da sugerira da je ovaj grad pao pod kontrolu ruskih snaga, prenosi BBC.

Napisao je da je "danas u gradskom vijeću bilo naoružanih posjetilaca" i da je rekao vojnicima "u gradu nemamo ukrajinske oružane snage, već samo civile i ljude koji žele da zivim ovde".

Kolihajev je napisao da su moskovske snage uvele policijski satod 20 do 6 sati i rekao da će automobilima sa hranom, lijekovima i nekim drugim zalihama biti dozvoljen ulazak u grad. On je dodao da automobili unutar grada moraju voziti "minimalnom" brzinom, a pješacima je zabranjeno kretanje u grupama od više od dvije osobe.

- Za sada je to tako. Ukrajinska zastava iznad nas. A da bi ostala ista, ovi uslovi moraju biti ispunjeni. Ja još nemam šta da ponudim - rekao je Kolihajev.

Ranije su zvaničnici američke odbrane rekli da Herson "ostaje veoma sporan grad".

22:10 Ukrajinski mediji javljaju o raketiranju Harkova. Navode da su rakete pogodile jednu ulicu, te fabriku alata Taras Ševčenko, kao i da je oštećena katedrala Uspenski.

Istovremeno stižu vijesti da je ukrajinska teritorijalna odbrana odbila ruski napad u blizini Krutija, oblast Černigova.

21:55 Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zatražilo je u srijedu da Rusija "odmah prekine neprijateljstva" u Harkovu i Sumiju i organizuje evakuaciju civilnog stanovništva, uključujući strane studente, u sigurnije ukrajinske gradove, javlja Anadolija.

- Postoje studenti iz Indije, Pakistana, Kine i drugih zemalja koji ne mogu otići zbog neselektivnog granatiranja i varvarskih raketnih napada ruskih oružanih snaga na stambena područja i civilnu infrastrukturu - saopćeno je iz Ministarstva.

Dodaje se da je Ukrajina spremna da pomogne stranim studentima da napuste Harkov i Sumi "ako se Rusija obaveže na prekid vatre".

Ministarstvo je hitno pozvalo vlade Indije, Pakistana, Kine i drugih država da traže od Moskve da dozvoli otvaranje humanitarnog koridora prema drugim ukrajinskim gradovima.

21:51 Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu rundu sankcija Rusiji, koje će se odnositi na 22 ruska "subjekta povezana s odbranom", dok Rusija nastavlja sa invazijom na Ukrajinu.

VEZANI TEKST - SAD proširuju sankcije Rusiji i Bjelorusiji

20:31 Sirene za zračni napad ogasile su se u Odesi i Umanu u Ukrajini. Mediji prenose i da eksplozije odjekuju Kijevom. Ukrzaliznytsia javlja da su ruske trupe izvele zračni napad na Južnu željezničku stanicu u Kijevu, odakle se evakuiraju žene i djeca. Granata je pala u blizini hotela Ibis, zgrada stanice je izdržala i pretrpjela manja oštećenja.

No Kyiv Independent je javio kasnije da su ruske snage ispalile rakete navodno na Ministarstvo odbrane, te da su krhotine pogodile željezničku stanicu.

- Rusku raketu je oborio sistem protivzračne odbrane, a njena olupina pala je u blizini glavne željezničke stanice u Kijevu - dodaju. Ovo je naknadno potvrdio savjetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko na Facebooku.

Ali, kako je naveo, da je projektil pogodio centar Kijeva, žrtve i šteta bi bili strašni.

20:03 Oružane snage Ukrajine izvijestile su o presretanju ruskih planskih dokumenata u kojima se navodi da je invazija na Ukrajinu potvrđena 22. januara, prenose ukrajinski mediji. 

- Na osnovu dobijenih informacija, poznato je da su planski dokumenti za rat sa Ukrajinom odobreni 18. i 22. januara, a sama operacija zauzimanja Ukrajine mora se održati u roku od 15 dana, odnosno od 20. februara do 6. marta - dio je objave ukrajinske Operativno-taktičke grupe Istok. Više detalja možete pročitati ovdje.

19:16 Rusija je saopćila da će pregovori sa Ukrajinom biti održani 3. marta ujutro u Brestu, bjeloruskom gradu na granici s Poljskom, javlja Anadolija, prenoseći riječi Vladimira Medinskog, savjetnika predsjednika Rusije Vladimira Putina, koji predvodi rusku delegaciju.

Medinski je kazao da su u prethodnoj rundi iznijeli ruske prijedloge za prekid vatre u najkraćem mogućem roku. Napomenuo je da su za pregovaračkim stolom sa Ukrajinom postigli dogovor o nekim prijedlozima.

- Neki prijedlozi, oni najosnovniji, bili su sasvim očekivani. Ukrajinska strana je tražila vremena za razmišljanje i konsultacije sa Kijevom - dodao je.

Istakao je da je ukrajinska delegacija napustila Kijev i da su već na putu prema Brestu.

18:58 Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom glasala za osudu ruske invazije na Ukrajinu. BiH je glasala za, a i Srbija. Više možete pročitati ovdje.

18:10 Rusko ministarstvo odbrane dalo je prve brojke o žrtvama tokom invazije na Ukrajinu. U njemu se navodi da je do sada ubijeno 498 ruskih vojnika, a 1.597 ranjeno, prenosi BBC ruske medije.

18:08 Oružane snage Ukrajine oslobodile su Makariv, grad u Kijevskoj oblasti, i povratile kontrolu nad tim područjem.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji objavio je vijest na Facebooku, prenosi Ukrinform.

17:30 Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slike takozvane Lovačke kuće, te tvrdi da će se u njoj održati drugi krug pregovora između Rusije i Ukrajine.

- Lovačka kuća je spremna da bude domaćin druge runde pregovora Rusije i Ukrajine.

Lovačka kuća

16:42 Ukrajinci su donirali 200 miliona dolara za podršku vojsci. Ovaj iznos je primila Narodna banka na svoj poseban račun otvoren 24. februara za podršku ukrajinskim oružanim snagama usred ruske invazije.

16:18 Evropska unija je spremna da finansijski podrži ukrajinske izbjeglice i zemlje koje ih primaju, izjavila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson tokom posjete graničnom prelazu Medika u Poljskoj.

16:10 Malta je suspendovala svoju šemu takozvanih zlatnih pasoša za Ruse i Bjeloruse. Ova zemlja je zaustavila prodaju državljanstva ruskim i bjeloruskim državljanima što je omogućavalo takvim investitorima da postanu državljani EU-a, čime su dobili slobodu kretanja u bloku i pristup finansijskim sistemima Evropske unije, prenosi Kyiv Independent.

15:59 Ruska delegacija putuje na mjesto sastanka za razgovore sa ukrajinskim kolegama, javlja bjeloruska novinska agencija Belta, a prenosi Reuters.

15:37 Britanska Obavještajna služba objavila je najnoviju mapu sukoba u Ukrajini, gdje je vidljivo u kojim područjima traju najveće borbe, kao i područja koja kontrolišu Rusi.

15:30 Ministarstvo saobraćaja SAD i Federalna uprava za avijaciju saopćili su da naredbe o blokiranju ruskih aviona i avio-kompanija da uđu i koriste kompletan vazdušni prostor SAD stupaju na snagu u srijedu od 21 sat po američkom, odnsono u noći između srijede i četvrtka od 03:00 po srednjeevropskom vremenu, javlja Reuters.

15:22 Twitter je objavio da će poštovati sankcije Evropske unije nametnute ruskim državnim medijima RT i Sputnjik čim ta odredba stupi na snagu, objavila je društvena mreža u utorak.

15:17 Ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je majke da "pokupe" zarobljene ruske vojnike u Kijevu, prenosi AFP.

 Kako navodi AFP, radi se o saopćenju ukrajinskog ministarstva odbrane, u kom je upućen apel majkama iz Rusije.

15:12 Spasioci u Harkovu nakon novih raketnih napada traže malo dijete za koje sumnjaju na to da bi moglo biti pod ruševinama. 

15:07 Ukrajinska Vlada na Twitteru je objavila sliku za koju navode kako je riječ o školi u Harkovu koju je pogodio projektil.

15:00 Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da se akcije ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini kvalificiraju kao ratni zločin.

- Ono što smo već vidjeli od režima Vladimira Putina u upotrebi municije koju su oni već bacali na nevine civile... po mom mišljenju, to se već u potpunosti kvalifikuje kao ratni zločin - rekao je on u britanskom parlamentu.

Johnson je također rekao da je Putin "pogrešno izračunao" ukrajinski odgovor.

14:51 U Ukrajini je 21 dijete ubijeno, a 55 ih je povrijeđeno od početka ruske invazije, potvrdila je na Telegramu komesarka Ureda za ljudska prava Ljudmila Denisova.

14:37 Svjetski lider u logistici sa sjedištem u Njemačkoj, DHL, prekinuo je isporuke prema Rusiji i Bjelorusiji nakon invazije ruske vojske na Ukrajinu.

- Naše usluge u pravcu Rusije i Bjelorusije su prekinute, što je razlog da također ne prihvatamo isporuke iz tih zemalja do daljnjeg – saopćio je DHL.

14:28 Ukrajinska vojska kaže da je severni grad Černihiv, koji se nalazi između Kijeva i granice sa Bjelorusijom, pogođen raketama nakon što je propao pokušaj preuzimanja kontrole nad gradom.

- Rakete su pogodile administrativne zgrade u blizini gradske bolnice - saopćila je vojska.

Eksplozivni talas oštetio je bolnicu, ali su pacijenti u tom trenutku bili u skloništu. Oštećeni su i vodovodi.

14:22 Ukrajinski lučki grad Marijupolj trpi masovne žrtve i nestanak vode dok se brani od neprekidnog napada ruskih snaga, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko u uživo prenosu na ukrajinskoj TV u srijedu, prenosi Reuters.

- Neprijateljske okupatorske snage Ruske Federacije učinile su sve da blokiraju izlazak civila iz grada od pola miliona stanovnika - rekao je on.

Nije naveo tačan broj žrtava.

VEZANI TEKST - Glasovna poruka otkriva strahovite gubitke ruske vojske: "Samo 18 od 150 momaka je preživjelo"

14:10 Ukrajinske vlasti saopćile su da je do sada ubijeno više od 2.000 civila u ruskoj invaziji koja je započela prije gotovo sedam dana.

Ambasada Ukrajine u Turskoj objavila je tu brojku citirajući Državnu hitnu službu Ukrajine.

Poginulo je i deset spasilaca, saopćila je Služba za vanredne situacije.

Spasioci su ugasili više od 400 požara koji su izbili nakon ruskog granatiranja širom zemlje i deaktivirali 416 eksploziva.

13:58 Ruske divizije oružanih snaga preuzele su pod punu kontrolu regionalni centar Herson, rekao je u televizijskoj izjavi glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je izjavio  i da javne službe i prijevoz u Hersonu rade kao i obično te da su u toku razgovori između ruske vojske i lokalnih vlasti.

No savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je da se u luci vode ulične borbe i da grad još nije pao. 

- Grad nije pao, naša strana se i dalje brani - kazao je. 

13:54 Područje blizu zgrade gradskog vijeća u Harkovu u Ukrajini pogođeno je vojnim udarom, prema lokalnim zvaničnicima i video snimcima koje je geolocirao CNN.

Na snimcima i slikama se vidi dim koji se diže u blizini upravne zgrade u ukrajinskom gradu koji je posljednjih dana na meti ruskih udara.

13:49 U okviru jačanja sankcija Evropske unije protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključeno je iz SWIFT-a, međunarodne mreže za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasniku Unije.

Te banke sada imaju rok od deset dana za napuštanje SWIFT-a.

Mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiyu, Sovcombank i VEB.

13:41 Kako bi spriječila izvoz gotovine sa ruskog finansijskog tržišta i održala finansijsku stabilnost, Banka Rusije je privremeno obustavila transfere na račune u stranim bankama sa računa nerezidentnih pravnih lica i pojedinca iz više zemalja, navodi se u saopćenju Ruske Centralne banke, prenosi TASS.

Ograničenja se ne odnose na ruske državljane niti na strane državljane iz zemalja koje su dio Zajednice nezavisnih država (ZND). Taj potez dolazi iz razloga što ruska valuta, rublja, nastavlja svoju silaznu spiralu, a Moskovska berza ostaje zatvorena treći dan zaredom, u svjetlu sankcija.

13:30 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba kaže da se "sada ne zna kada će se održati nova runda pregovora" sa Rusijom.

- Održana je prva runda razgovora... Uslovi u Rusiji ostaju nepromenjeni - napisao je Kuleba u objavi na Facebooku, i dodao:

Spremni smo za razgovore, spremni smo za diplomatiju, ali nismo spremni da prihvatimo bilo kakve ruske ultimatume.

VEZANI TEKST - UN: Skoro 836.000 osoba izbjeglo iz Ukrajine

13:15 Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kaže da je primila zahtjev ukrajinske vlasti "da pruži hitnu pomoć u koordinaciji aktivnosti u vezi sa sigurnošću nuklearne elektrane u Černobilu i drugih nuklearnih objekata".

13:05 Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) saopštio je danas da je gotovo 836.000 ljudi pobjeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije na tu zemlje, započete 24. februara.

12:58 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je stanovnike glavnog grada Ukrajine da se ruske snage približavaju i pozvao je ljude da ostanu u kući i pripreme se za odbranu grada.

- Neprijatelj gomila svoje snage sve bliže i bliže - rekao je gradonačelnik Kličko. Više pročitajte ovdje.

12:45 Drugi krug pregovora između Ukrajine i Rusije održat će se kasnije danas, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass, pozivajući se na pomoćnika ureda ukrajinskog predsjednika.

Ranije danas, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je rusko izaslanstvo spremno, no da ne znaju hoće li se Ukrajinci pojaviti.

Nije poznato mjesto na kojem će se održati nastavak pregovora. 

12:35 Ukrajinske zrakoplovne snage saopćile su da su se dva ukrajinska lovca MIG-29 borila se sa dva ruska aviona nad kijevskim regionom, prenosi Reuters.

Navodi se da su uništena dva ruska aviona, a da je Ukrajina izgubila jednog lovca.

12:20 Gradsko vijeće grada Marijupolja saopćilo je danas da je taj južni grad pod kontrolom Ukrajine, ali da je u sukobu sa ruskim trupama, prenosi Reuters.

Vijeće je na društvenim mrežama saopćlio da ruski napadači granatiraju civilne objekte, uključujući stambene blokove, bolnice i spavaonice za ljude raseljene zbog borbi.

12:10 Vlasti su saopćile da su centralni dijelovi Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, i dalje izloženi "masovnom granatiranju i bombardovanju" u srijedu ujutro, dok je gašenje požara "u toku".

- Kao rezultat udara neprijateljskih projektila, administrativne zgrade su se srušile uz naknadne požare - saopćile su regionalne službe za vanredne situacije.

11:38 Službe hitne pomoći u gradu Harkovu na istoku zemlje saopćile su da su najmanje četiri osobe poginule, devet ih je povrijeđeno, dok je 10 spašeno iz ruševina u ruskom granatiranju jutros.

11:30 Diplomate Evropske unije odobrile su nove sankcije Bjelorusiji zbog njezine potporne uloge u invaziji Rusije na Ukrajinu.

- Sankcije će posebno pogoditi neke privredne sektore, one u vezi s drvom, čelikom i kalijem - navodi se u saopćenju.

11:20 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko u razgovoru za CNN je rekao da infrastruktura, struja, grijanje i voda, u Kijevu radi. Dodao je da su vlasti u direktnoj komunikaciji s Crvenim križem i drugim humanitarnim organizacijama, koje su poslale hranu i podršku koja je na putu za ukrajinski glavni grad.

- Ono što Kijevu zaista treba su strože sankcije Rusiji - rekao je Kličko.

11:15 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, i najveći saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, jučer se videolinkom uživo obratio Vijeću sigurnosti UN-a.

Lukašenko je stajao ispred karte i štapom pokazivao planirano kretanje trupa i ciljeve u Ukrajini. Možda je tako slučajno otkrio još jedan Putinov eventualni cilj - napad na Moldaviju. Više pročitajte ovdje.

10:59 Ruske trupe približavaju se najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi u Energodaru, u regiji Zaprožje. Uposlenici elektrane i stanovnici Energodara, njih hiljade, izašli su na ceste, odlučni da spriječe prolazak ruskih trupa. Kako prenose mediji, nenaoružani su, ali su odlučni svojim tijelima braniti prolazak ruske vojske. Više pročitajte ovdje.

10:41 Neimenovani izvori kazali su za Nexta.tv da se planira provokacija na teritoriji Bjelorusije.

Prema ovim podacima, ruska vojska, obučena u ukrajinske vojne uniforme planira napasti bjeloruske graničare.

Glavni cilj je uvlačenje Bjelorusije u rat protiv Ukrajine, navodi ovaj medij. Više pročitajte ovdje.

10:32 Apple, ExxonMobil i Boeing objavili su u utorak da se povlače ili zamrzavaju poslovanja u Rusiji kako sve više američkih korporativnih divova poduzima mjere nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ovi potezi, u različitim industrijama i nakon ranijih najava Disneyja, Forda, Mastercarda i drugih, naglašavaju rastući ekonomski danak Rusiji nakon što je njezin napad na Ukrajinu pokrenuo velike sankcije zapadnih vlada, prenosi AFP. 

10:25 - Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je jutros da su ruske oružane snage zauzele grad Herson koji je strateška luka i veliki industirjski centar na jugu Ukrajine. No, zvanična potvrda iz Ukrajine još nije stigla. Zašto bi zauzimanje Hersona bilo važno za Rusiju pročitajte ovdje.

09:58 Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov:

- Količina pomoći koju primamo se povećava. Novi Bayraktari su već stigli u Ukrajinu i nalaze se na borbenom dežurstvu. Bit će još žalaca i kopalja.

09:43 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je novu videporuku na svom Facebooku u kojoj je poručio da su Ukrajinci danas simbol nepobjedivosti.

On je kazao da je blizu 6.000 ruskih vojnika poginulo u prvih šest dana invazije. Iste podatke iznijelo je i ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Zelenski je poručio kako Rusi ne mogu dobiti ovaj rat "bombama, projektilima i raketama", koje posljednjih dana šalju na ukrajinske gradove.

- Rusija želi izbrisati našu historiju - rekao je Zelenski, komentirući to što je jučer ruski projektil pogodio spomenik holokaustu u Kijevu.

- Ukrajinci su danas simbol nepobjedivosti. Simbol da ljudi u bilo kojoj zemlji mogu u svakom trenutku postati najbolji ljudi na zemlji. Slava Ukrajini - poručio je Zelenski. Više pročitajte ovdje.

09:28 Rusi su u raketnim napadima pogodili porodilište.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je videosnimak na kojem se prikazuje razoreno porodilište u Žitomiru.

Žitomir jutros  FOTO: AA

Više pročitajte ovdje.

09:13 Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je kako je ruska vojska zauzela ukrajinski grad Herson, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopćio je najnovije informacije o trenutnoj situaciji kada je u pitanju napad Rusije na Ukrajinu.

Konašenkov je rekao da su ruske jedinice uništile 1.502  vojna infrastrukturna objekta, 472 tenka i oklopna vozila ukrajinske vojske, 63 višecjevna bacača raketa, 206 topova, 336 specijalnih vojnih vozila.

Konašenkov je rekao da su oružjem visoke preciznosti pogođena tehnološka postrojenja ukrajinske obavještajne službe u Kijevu i Centar 72. brigade za specijalne operacije.

- Uništen je televizijski toranj u Kijevu - kazao je Konašenkov.

Istakao je kako je uspostavljena kontrola u naseljima Tokmak i Vasilijevka i kazao da je uspostavljena kontrola nad gradom Herson.

Harkov je pod novim raketnim napadom. Kako javlja novinska agencija UNIAN, projektilom je pogođeno sjedište policije. Zgrada je gotovo potpuno uništena i zapaljena je. Na terenu su vatrogasci. Pojavili su se i prvi snimci. 

Ukrajinska vojska potvrdila je ranije izvještaje da su se ruski padobranci iskrcali u Harkovu u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad. Prema izvještajima ukrajinske vojske, zračni napad je počeo upravo kada su sirene za zračni napad počele da se oglašavaju u Harkovu i okolnom području. U saopćenju se dodaje da su ruske trupe napale regionalnu vojnu bolnicu i da su borbe u toku.

Nejasno je kakva je tačno situacija u Hersonu, ali prema lokalnim izvještajima, ruska vojska je na ulicama. 

Gradonačelnik Igor Kolikajev rekao je lokalnom radiju da su ruske snage zauzele gradsku željezničku stanicu i luku u utorak navečer, prenosi BBC Russian.

- Borbe se sada vode, a okupacija našeg grada je u toku - rekao je on. 

Rekao je da je mnogo ljudi poginulo, uključujući ukrajinske vojnike i civile, a vladini dužnosnici sada pokušavaju osigurati da ljudi mogu otići iz grada ili doći do skloništa.

Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju drugog najnaseljenijeg ukrajinskog grada Harkova. Međutim, guverner regionalne državne administracije Harkova rekao je da su svi ruski napadi "odbijeni" i zadržani položaji, uprkos teškom bombardovanju Harkova u utorak i noćas.

Guverner Oleh Synegubov rekao je da je "ruski neprijatelj pretrpio značajne gubitke".

CNN javlja da je vojska zauzela centar Hersona, pokazuju snimke objavljene na društvenim mrežama i video koji je objavio i CNN. Snimci web kamere i video su geolocirani, a njihovu autentičnost je potvrdio CNN.

Video prikazuje ruska vojna vozila na kružnom toku u sjevernom Hersonu, te ruska vojna vozila parkirana na Trgu slobode u centru Hersona. Zgrada regionalne uprave Herson nalazi se na ovom trgu. Snimci pokazuju da su ruske snage s Krima napredovale i uspostavile prelaz preko rijeke Dnjepar.

Ujedinjene nacije objavile su kako je najmanje 136 civila ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog četvrtka. Vjeruje se da je među poginulima najmanje trinaestoro djece.

Liz Throssell, glasnogovornica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, međutim, kaže kako je stvarni broj smrti civila u Ukrajini vjerovatno mnogo veći. 

UN je također saopćio da je u dosadašnjim borbama povrijeđeno oko 400 ljudi. Međutim, podaci koje je objavila ukrajinska vlada pokazuju da su čak 352 civila mrtva, a 1684 povrijeđena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.