open-navfaktor-logo
search
Pentagon
Ruski avion udario u američki dron iznad Crnog mora
Ruski borbeni avion SU-27 udario je u američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, nakon čega se američki dron srušio, saopćio je u utorak Pentagon.
14.03.2023. u 19:39
get url
text

Incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 "izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje" Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega "na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

Kako se navodi, jedan od ruskih aviona SU-27 udario je u propeler drona MQ-9 u 7.03 ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Američka komanda u Evropi objavila je da incident "pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nesiguran i neprofesionalan".

- Naša letjelica MQ-9 je izvodila rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru kada ga je presrela i udarila ruska letjelica, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9 - rekao je komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi general James B. Hecker.

- Ovaj nesigurni i neprofesionalni postupak Rusa umalo je doveo do pada oba aviona. Američki i saveznički avioni nastaviće da djeluju u međunarodnom vazdušnom prostoru i pozivamo Ruse da se ponašaju profesionalno - dodao je.

Bijela kuća je objavila da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan informisao američkog predsjednika Joea Bidena o ovom slučaju.

Pentagon je saopštio da je incident dio šireg obrasca "opasnih akcija ruskih pilota prema američkim i savezničkim letjelicama iznad međunarodnog zračnog prostora, uključujući i prostor iznad Crnog mora", upozoravajući da se time rizikuje "pogrešna procjena i nenamjerna eskalacija".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.