open-navfaktor-logo
search
Objavljen snimak
Ruske supruge i majke pozivaju Putina da prestane slati mobilisane muškarce "na klanje"
Grupa ruskih supruga i majki pozvala je predsjednika Rusije Vladimira Putina da prestane slati njihove muževe i sinove "na klanje" prisiljavajući ih da se pridruže jurišnim grupama bez adekvatne obuke ili zaliha.
12.03.2023. u 11:54
get url
text
Ruske majke i supruge

U video snimku koji je podijelio nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi najmiliji bili "prisiljeni da se pridruže grupama za napad" početkom marta uprkos tome što su od mobilizacije u septembru prošli samo četiri dana obuke.

Na snimku se vidi kako žene drže znak na ruskom na kojem piše: "580 odvojeni haubički artiljerijski divizion" od 11. marta 2023., piše CNN.

- Naši mobilisani se šalju kao jaganjci na klanje da jurišaju na utvrđena područja – po pet, protiv 100 teško naoružanih neprijateljskih muškaraca - rekla je jedna od žena.

- Spremni su da služe svojoj domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici. Molimo vas da povučete naše momke sa linije i da artiljercima date artiljeriju i municiju - dodala je.

CNN nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje grupe žena u videu.

Ruski potez da pošalje stotine hiljada ljudi da se bore na bojnim poljima Ukrajine izazvao je neslaganje i proteste i podstakao mnoge Ruse, posebno mladiće, da pobjegnu iz zemlje.

- Pobegli smo iz Rusije jer želimo da živimo - rekao je ranije za CNN jedan muškarac, koji je tražio da ne bude identifikovan kako bi zaštitio svoje voljene.

- Bojimo se da bismo mogli biti poslati u Ukrajinu - dodao je.

Porodice regrutovanih ruskih muškaraca kritizirale su mobilizaciju, rekavši da je opterećena problemima kao što su disciplinski problemi i nedostatak vodstva od strane oficira srednjeg ranga, nepostojeća obuka, kao i logističke poteškoće kao što su nedovoljno uniforme, loša hrana i nedostatak medicinske pomoći zalihe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.