open-navfaktor-logo
search
Agresija Kremlja
Ruske snage po prvi put zarobile dvojicu američkih vojnika koji su se borili na strani Ukrajine
Dva američka vojna veterana zarobljena su tokom borbi s ruskim snagama u Ukrajini, objavio je britanski dnevni list The Telegraph. To je prvi put da su američki borci zarobljeni u Ukrajini od početka rata.
15.06.2022. u 20:22
get url
text

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) zarobljeni su tokom žestokih borbi nedaleko od Harkova prošle sedmice, tvrde njihovi saborci. Drueke i Huynh služili su kao dobrovoljci u sklopu regularne jedinice ukrajinske vojske.

Podsjetimo, međunarodno nepriznati sud samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck nedavno je dva britanska dobrovoljca zarobljena u Mariupolju osudio na smrt.

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini će, piše Telegraph, biti diplomatski osjetljivo pitanje jer bi Kremlj ovu situaciju mogao iskoristiti kao dokaz da su SAD direktno upletene u rat.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, vjerojatno će tražiti velike ustupke za njihovo oslobađanje.

Saborac dvojice zarobljenih Amerikanaca, koji je za Telegraph govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da su zarobljeni nakon što su prošlog četvrtka naletjeli na veliki bataljon ruske vojske. 

- Bili smo na zadatku i cijela situacija je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi već napadaju - rekao je izvor. 

On objašnjava da su se Rusi pojavili na cesti s dva tenka tipa T-72 i više oklopnih vozila te oko 100 vojnika.

- Sve što smo mi imali tamo je naša jedinica od 10-ak ljudi - dodao je on. 

Zauzeli smo odbrambene pozicije, a Drueke i Huynh su ispalili raketu prema ruskom vozilu i uništili ga. To je, nažalost, privuklo pažnju jednog od ruskih tenkova, koji je ispalio projektil u njihovom smjeru - ispričao je suborac zarobljenih Amerikanaca.

Nedugo nakon toga, dva Amerikanca su nestala te se smatra da su ih zarobili ruski vojnici.

VEZANI TEKST - Uznemirujući sadržaj: Rusi se povlače, Harkov je ostao uništen

- Sumnjamo da ih je onesvijestila ili protutenkovska mina ili hitac koji je tenk ispalio u njihovom smjeru. Kasnije smo ih tražili u više navrata, ali nismo ih našli - rekao je izvor za Telegraph. 

Sumnje Ukrajinaca kasnije su potvrđene kad se na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila poruka da su u blizini Harkova zarobljena dva Amerikanca.

- Bila bi prevelika slučajnost da se to dogodilo nasumično. To su bili jedini Amerikanci na ovom području - rekao je njihov saborac za britanski list. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.