Direktor JP Luka Brčko, Perica Josić za Radio Brčko je danas kazao da je prvobitno planirani rok za završetak druge faze bio 7. septembar 2022. godine, što je u praksi značilo isporuku dizalice iz Rusije početkom devetog mjeseca ove godine, a što je sada postalo upitno.

- Mi ćemo i danas i narednih dana imati intenzivne sastanke sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i sa predstavnicima izvođača radova kako bismo utvrdili rokove i kako bi nam oni dali svoja uvjerenja do kada bi točno oni mogli da završe isporuku dizalice - kazao je Josić.

Josić je napomenuo da će od predstavnika Luke na sastanku biti traženo tačno obrazloženje razloga kašnjenja isporuke dizalice, te da dostavljač odredi neki rok u kojemu oni mogu dati garanciju da će to i završiti.

- Mi ćemo sve to sagledati i nakon toga odlučiti koji će biti naši daljnji koraci u traženju rješenja vezano za isporuku dizalice našem poduzeću - pojasnio je Josić.

Inače, treća faza revitalizacije Luke Brčko predviđa rekonstrukciju pruge sa izgradnjom pristupne ceste i taj projekat zvanično je započet 1. augusta ove godine.

- Prije dva dana izvođač, austrijska firma Strabag, je nakon izvođenja geodetskih radova ušla u gradilište i mašine krče šipražje i druge prepreke, a ovih dana očekuje se i početak prvih iskopa - ističe Josić.

Ugovorena cijena za ove radove je oko 13,4 miliona maraka, rok je 485 dana, a očekivanja su da rok bude ispoštovan.

Josić je kazao da Luka uprkos niskom vodostaju Save ima sreću da ovih dana vrši pretovar određene količine uglja koji dolazi željeznicom, a svake nedjelje se pretovari jedna maršruta od 1.000 tona uglja.