open-navfaktor-logo
search
"Nije legitiman"
Ruska ambasada u BiH: Schmidtove takozvane odluke nisu obavezujuće
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini reagirala je danas na odluke visokog predstavnika vezano za finansiranje izbora, još jednom ističući, kako navode, da je bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a djelovanje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH nelegitimno.
08.06.2022. u 13:38
get url
text

- U tom kontekstu izjavljujemo da njegove takozvane odluke nisu obavezujuće. Što se tiče suštine zadnje od njih koja se odnosi na održavanje izbora – posljednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji, navode iz ruske ambasade.

VEZANI TEKST - Schmidtova odluka o finansiranju izbora stupila na snagu, pojašnjeno kako će se osigurati novac

Dodaju da "apsurdnost postupanja Christiana Schmidta naglašava činjenica da su stranke u BiH išle ka kompromisu po ovom pitanju".

- Štaviše, bilo je konkretnih prijedloga za prevazilaženje nastale situacije. Ali opet je prevladala gruba sila koja je namjerno destabilizirala situaciju u BiH. Potvrđujemo potrebu da same bosanskohercegovačke strane dođu do rješenja o svim ključnim pitanjima, da nema alternative dijalogu i kompromisu, uključujući i parametre organizacije istinski slobodnih i demokratskih izbora, za koje postoje potrebni pravni mehanizmi. Nećemo se iznenaditi ako politička linija tzv. međunarodne zajednice dovede do toga da će, „"umorna od svojevoljnosti Bosanaca i Hercegovaca", sama "izabrati" lokalne predstavnike u strukturama vlasti u vlastitu sliku i priliku. I to će biti apoteoza zapadnog "demokratskog" upravljanja Bosnom i Hercegovinom, navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.