open-navfaktor-logo
search
Ne priznaju Schmidta
Ruska ambasada potvrdila: Nećemo finansirati OHR
Iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini potvrdili su da neće učestvovati u plaćanju svog udjela u finansiranju Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) te pojasnili zbog čega su donijeli ovakvu odluku.
19.04.2022. u 14:55
get url
text

VEZANI TEKST - Rusi suspendovali finansiranje OHR-a, ostaju članica PIC-a, razmotrit će saradnju sa Schmidtom

- Ruska Federacija je jedan od svjedoka Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Ruska Federacija je član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Principijelni stav Ruske Federacije je da se bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a gospodin Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH - naveli su iz Ambasade.

Potvrdili su i odluku da neće učestvovati u plaćanju svog udjela u finansiranju OHR-a.

- Što se tiče finansijskih aspekata, neviđeno kršenje principa konsenzusa u radu UO PIC-a dovelo je do toga da je Rusija faktički isključena iz procesa donošenja odluka u ovom formatu, uključujući i budžetska pitanja. S tim u vezi, obustavili smo naše učešće u finansiranju OHR-a. Bit ćemo spremni da nastavimo isplate u dogovorenom iznosu nakon što se situacija u UO-u vrati konstruktivnosti, na što stalno pozivamo partnere - naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.