Rusija je saopštila u petak da je zatražila od Sjedinjenih Država da proglase moratorij na razmještanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi nakon što je istorijski sporazum o konotroli naoružanja i zvanično ugašen.

Sjedinjene Države danas su se i zvanično povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), nakon što su optužile Rusiju za razvoj zabranjenih projektila i nepovinovanje sporazumu, što Moskva negira.

Sporazum INF zabranio je je sve nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće projektile dometa između 500 i 5.500 kilometara. Gašenje sporazuma znači da su i Washington i Moskva zakonski slobodni da razvijaju i razmještaju takve projektile.

- Predložili smo Sjedinjenim Državama i ostalim članicama NATO-a da razmotre mogućnost objave neke vrste moratorija na razmještaj kratkometnih i srednjometnih projektila, poput naših, kao što je onaj koji je objavio Vladimir Putin - navodi novinska agencija Tass izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova, prenosi Reuters.