open-navfaktor-logo
search
Objavili kaznu
Rusija zaprijetila i Wikipediji
Rusija je Wikipediji zaprijetila novčanom kaznom od skoro 50.000 dolara zbog, kako je opisala, "netačnih informacija" u vezi sa akcijama te zemlje u Ukrajini.
02.04.2022. u 13:45
get url
text

Roskomnadzor, Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija, saopćila je u četvrtak, 31. marta, da kažnjava web lokaciju sa četiri miliona rubalja zbog "neuspjeha da izbriše netačne informacije".

Novčana kazna dolazi u vezi s ruskim člankom na sajtu pod naslovom "Ruska invazija na Ukrajinu (2022)", u kojem se citiraju podaci Ujedinjenih naroda dok se govori o ranjavanjima i smrtnim slučajevima među Ukrajincima i Rusima kao rezultatom rata, prenosi Unilad.

Upis, koji citira Newsweek, glasi: Kao opravdanje za invaziju, Vladimir Putin je naveo potrebu da zaštiti Donjecku Narodnu Republiku, Lugansku Narodnu Republiku i samu Rusiju, a također je koristio nepotkrijepljene tvrdnje da je Ukrajina neonacista država.

Ruska Wikipedia

Ubrzo nakon što je ruska invazija počela 24. februara, rusko regulatorno tijelo za komunikacije naložilo je nezavisnim medijima da uklone izvještaje koji opisuju sukob kao napad, invaziju ili rat.

Sam Putin je agresiju nazvao "specijalnom vojnom operacijom".

U svom saopćenju o novčanoj kazni, Roskomnadzor je optužio stranicu Wikipedije da sadrži "lažne informacije na temu specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini s ciljem dezinformisanja ruskih korisnika".

Stranica je već dobila dva upozorenja od agencije, a drugo upozorenje kaže da "nezakonite informacije moraju biti izbrisane u roku od jednog dana od prijema obavještenja".

Poslano 28. marta, u upozorenju se tvrdi da članak sadrži "netačne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji za zaštitu Donjecke i Luganske Narodne Republike za demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine".

- Konkretno, u članku se specijalna vojna operacija naziva ruska invazija na Ukrajinu, ruska agresija na Ukrajinu, rusko-ukrajinski rat i rat - navodi se u obavijesti.

Nadalje se tvrdi da informacije o "brojnim žrtvama među vojnicima Ruske Federacije, kao i civilnom stanovništvu Ukrajine, uključujući djecu" u članku ne odgovaraju "zvaničnim podacima koje je objavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije". 

Wikipedia je već jasno stavila do znanja svoje planove da se odupre cenzuri, navodeći u izjavi poslanoj The Vergeu početkom marta da je primila zahtjev ruske vlade da ukloni sadržaj vezan za ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

- Kao i uvijek, Wikipedija je važan izvor pouzdanih, činjeničnih informacija u ovoj krizi. Uvažavajući ovu važnu ulogu, nećemo odustati pred naporima da cenzuriramo i zastrašimo članove našeg pokreta. Stojimo na strani naša misija da dostavimo besplatno znanje svijetu - dodali su iz Wikipedie.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.