Vuhledar, bastion koji drže Ukrajinci na strateškoj raskrsnici između istočne i južne linije fronta, doživio je neke od najkrvavijih borbi u ratu dok Rusija nastavlja nemilosrdni napad na istočni front.

- Ruski vojnici vjerovatno su pobjegli i napustili najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada - navelo je britansko ministarstvo odbrane na dnevnom brifingu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti prijavljeni gubitak tenkova.

Rusko ministarstvo odbrane nije komentiralo izvještaj, ali tvrdi da vojne operacije u blizini Vuhledara i grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini - koji Rusija pokušava opkoliti - dobro napreduju.

Njihove snage jasno su, iako postupno, pokazivale napredak u tom području u posljednjih mjesec dana, posebno osvojivši grad koji se bavi rudarenjem soli Soledar na sjeveru Bahmuta.

Ruski blogeri, često veoma kritični prema učinku vojnog vrha u Ukrajini, također su javili o prijavljenim gubicima u Vuhledaru.

Jedan vojni bloger naveo je u četvrtak da su ukrajinske bespilotne letjelice uništile 31 tenk nakon što su poslate bez pokrivanja artiljerije, prebacujući slike s ukrajinskog Telegram kanala koji dijeli fotografije iz zone borbenih dejstava.

- Trideset i jedno oklopno vozilo 155. gardijske brigade marinaca iz sastava ruske pacifičke flote uništeno je tokom napada na Vuhledar – naveo je vojni bloger Moscow Calling, prenosi Reuters.