open-navfaktor-logo
search
Sankcije
Rusija uvela kontrasankcije Ukrajini, na crnoj listi mnoga poznata imena
Informacioni servis ruske vlade saopćio je da su ekonomske sankcije uvedene za 322 ukrajinska državljanina i 68 kompanija
01.11.2018. u 11:41
get url
text

Premijer Ruske Federacije Dimitrij Medvedev potpisao je akt kojim je ta zemlja uvela sankcije Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA). Informacioni servis ruske vlade saopćio je da su ekonomske sankcije uvedene za 322 ukrajinska državljanina i 68 kompanija.

Sankcije su premijerovim potpisom stupile na snagu, a riječ o o svojevrsnom odgovoru Moskve na sankcije koje je Ukrajina ranije uvela Rusiji.

Iz ruske vlade su poručili da će sankcije ukinuti kada to učini i suprotna strana.

Na listi sankcionisanih su i poznata imena iz Ukrajine. Rusija je tako na crnu listu stavila Alekseja Porošenka, sina ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, zatim ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, šefa Vrhovne rade Andreja Parubija, bivše premijere te zemlje Arsenija Jatsenjuka i Juliju Tomošenko te čelnika Nafogaza Andreja Koboleva.

Zbog krize na istoku Ukrajine i ilegalne ruske aneksije Ukrajina je od 2014. godine uvela niz sankcija Rusiji, uključujući direktni uvoz ruskog plina i zabranu rada ruskim bankama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.