open-navfaktor-logo
search
Svjetska politika
Rusija upozorila SAD zbog "nesmotrenih poteza" u Siriji
Visoki ruski zvaničnik u subotu je upozorio Sjedinjene Države zbog poduzimanja "nesmotrenih poteza" u Siriji, javila je novinska agencija RIA
25.08.2018. u 17:59
get url
text
Sergej Rjabkov

Reagujući na komentare američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona o eventualnoj snažnoj američkoj reakciji u slučaju napada hemijskim ili biološkim oružjem u sirijskoj regiji Idlib, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio:

- Upozoravamo Amerikance zbog poduzimanja novih nesmotrenih poteza u Siriji. Slušamo ultimatume iz Washingtona, ali oni ne utječu na našu odlučnost da nastavimo s našom politikom potpune eliminacije terorističkih epicentara u Siriji i da vratimo tu zemlju u normalan život - izjavio je Rjabkov.

Regija Idlib, utočište za civile i pobunjenike raseljene iz drugih dijelova Sirije, kao i za moćne militatne snage, zahvaćena je serijom zračnih udara i artiljerijskih napada u ovom mjesecu, u mogućem uvodu za konačnu ofanzivu vladnih snaga.

Rusija je u ovoj sedmici predstavila prijedloge turskim vlastima o rješenju situacije u Idlibu, sjeverozapadne sirijske regije koja se graniči s Turskom.

Turska podržava neke pobunjeničke grupe u toj regiji i postavila je desetke vojnih posamatračkih položaja. Ona pokušava izbjeći napad snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, koga podržava Moskva.

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem posjetit će Moskvu krajem mjeseca, prenosi agencija Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.