open-navfaktor-logo
search
Pozivaju na odgovornost
Rusija upozorava na globalnu katastrofu ukoliko Zapad Ukrajini pošalje teško noružanje
Predsjednik Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin upozorio je u nedjelju da bi isporuka teškog naoružanja Ukrajini od zapadnih zemalja dovela do "globalne katastrofe".
22.01.2023. u 13:38
get url
text

- Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će biti korišteno za napade na civilne gradove i pokušaje da zauzmu naše teritorije, kao što prijete, to će dovesti do uzvratnih mjera korištenjem snažnijeg oružja - objavio je Volodin na Telegramu.

Ruski zvaničnik je pozvao članove američkog Kongresa, kao i zastupnike u njemačkom Bundestagu, francuskoj nacionalnoj skupštini i drugim evropskim parlamentima, da "shvate svoju odgovornost prema čovječanstvu".

SAD su nedavno obećale da će podržati Ukrajinu ako pokrene operaciju za ponovno zauzimanje poluostrva Krim, koje je Rusija ilegalno anektirala 2014. Moskva je također anektirala četiri regiona u istočnoj Ukrajini prošle godine nakon, kako ih je Zapad ocijenio, "lažnih" referenduma.

"Svojim odlukama Washington i Brisel vode svijet u užasan rat: u potpuno drugačiju vojnu akciju nego danas, kada se udari izvode isključivo na vojnu i kritičnu infrastrukturu koju koristi režim u Kijevu", dodao je on.

On je također rekao da političari moraju shvatiti da bi takve odluke mogle završiti "globalnom tragedijom" koja bi uništila njihove zemlje.

Sugerišući da Rusija neće oklijevati da koristi nuklearno oružje u sukobu, Volodin je izjavio da su sigurnost njenog naroda i njen teritorijalni integritet ugroženi.

"Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodrživi. Zato što se ove države nisu suočile sa situacijom u kojoj je postojala prijetnja sigurnosti njihovih građana i teritorijalnom integritetu zemlje", rekao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.