open-navfaktor-logo
search
Beograd
Rusija u Srbiji otvara predstavništvo svoje televizije koju je EU zabranila
Ruska državna televizija Russia Today (RT) otvorit će svoje predstavništvo u Srbiji, javili su u četvrtak srbijanski mediji, a tu je informaciju potvrdila i urednica ruskog portala Sputnjik u Beogradu.
14.07.2022. u 20:36
get url
text

Riječ je o televizijskoj postaji kojoj je EU zabranila emitiranje zbog "poticanja i podrške ruskoj agresiji" na Ukrajinu.

Da je u pripremi otvaranje RT-a potvrdila je i glavna i odgovorna urednica ruskog portala Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić.

- Da, tačno je. Neće sada početi raditi u Srbiji, nego se priprema - rekla je Milinčić, prenosi Hina pisanje srbijanskih medija.

Vijeće EU-a je još u martu obustavilo medijsko distribuiranje ruskih državanih kanala RT i Sputnjik na teritoriju cijele Unije, a sankcije - prema medijskim izvješćima - pokrivaju sva sredstva za prijenos, poput kablovske, satelitske, IPTV, TV platforme, web stranice i aplikacije, a suspendirane su sve relevantne licence, ovlasti i dogovori o distribuciji.

U Bruxellesu su ocijenili da su ta dva medija važni instrumenti u "poticanju i potpori ruske agresije" protiv Ukrajine i da predstavljaju "značajnu i izravnu prijetnju javnom redu i sigurnosti EU".

Zastupnik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocijenio je za portal Nova.rs da je otvaranje ruske državne televizije RT u Srbiji "još jedan pokazatelj" da Aleksandar Vučić udaljava državu od EU.

- To je za mene užasna vijest. To pokazuje kako Vučić sve više prestaje biti proeuropski političar i postaje suprotno od toga. Nažalost, to je realnost koju imamo u Srbiji - navodi Grošelj.

On tvrdi da su, tokom posljednje rasprave u EP-u, pojedini zastupnici predlagali da se u izvješću o Srbiji predloži i blokada pristupnih pregovora i financijske podrške.

- Poslije ovakvih stvari koje čujem, to će se vjerojatno na jesen pojačati. Ako se situacija u Ukrajini dodatno zaoštri, izvjesno će doći i do službenog poziva EP-a na zamrzavanje pregovora i financijskih sredstava iz EU-a za Srbiju - ocijenio je slovenski europarlamentarac, naglasivši da je veoma teško opravdati poziciju Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.