open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Rusija u Makijevki izgubila 89 vojnika, odgovornost stavili na pojedince koji su koristili mobitele
Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je jutros da je u ukrajinskom napadu na Makijevku tokom vikenda ubijeno 89 njihovih vojnika i da je glavni razlog napada to što su vojnici neovlašteno koristili mobitele, prenosi Reuters.   
04.01.2023. u 08:22
get url
text

- Sada je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna upotreba, i to pored izričite zabrane, mobilnih telefona vojnog osoblja u području dosega neprijateljskog oružja - navodi se u saopćenju ministarstva.

Signali mobitela omogućili su ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u mjestu Makijevka na istoku Ukrajine.

- Taj faktor je omogućio neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad - naveli su iz ruskog ministarstva. 

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donjecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je ranije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijevki oko ponoći, dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su u napadu ubijena 63 ruska vojnika. Rusko ministarstvo saopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS dodajući da su se "od detonacije bojevih glava raketa HIMARS urušili spratovi zgrade".

Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, a navodno je to bila strukovna škola u Makijevki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donjecka.

Ukrajinska strana je ranije tvrdila da je poginulo i do 400 Rusa. Rusko ministarstvo dodalo je da okolnosti napada istražuje posebno oformljen tim ljudi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.