open-navfaktor-logo
search
Moćno oružje
Rusija testirala nove projektile koji se kreću četiri kilometra u sekundi
Ruski list Gazeta navodi kako je novi projektil razvijen po uzoru na stariju seriju raketa 53T6, koje su letjele nekoliko puta brže od metka i već u nekoliko sekundi postizale brzinu od tri kilometra u sekundi
08.06.2019. u 14:33
get url
text
Rusija testirala novo oružje

Rusija je objavila kako je uspješno testirala novu generaciju projektila presretača dizajniranih za odbrambeni raketni štit.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Twitteru video lansiranja munjevitog projektila i eksploziju. Nije objavljeno kako se zove novo rusko moćno oružje, ali neki strani mediji procjenjuju da se radi o projektilu presretaču PRS-1M. Moguće je da se radi o ključnom projektilu za čuvanje ruskih strateških ciljeva kao i odvraćanje opasnosti od eventualnih neprijateljskih raketa.

- Obavili smo još jedno uspješno lansiranje balističke rakete. Nakon serije testova, potvrdili smo da karakteristike novog projektila. I uspješno smo izvršili zadatak ciljanja i udara u zadanu metu - stoji u kratkoj objavi ruskog ministarstva odbrane.

Ruski list Gazeta navodi kako je novi projektil razvijen po uzoru na stariju seriju raketa 53T6, koje su letjele nekoliko puta brže od metka i već u nekoliko sekundi postizale brzinu od tri kilometra u sekundi.

Modernizirana verzija koja je sada testirana ostvaruje brzinu od četiri kilometra u sekundi.

- Novi projektili mogu presresti neprijateljske bojeve glave čak i na visinama od 50 kilometara - piše Gazeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.