open-navfaktor-logo
search
Pozitivni rezultati
Rusija registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa u svijetu, primila je i Putinova kćerka
Prva vakcina protiv koronavirusa u svijetu registrovana je u Rusiji, saopćio je predsjednik te zemlje Vladimir Putin u utorak. Dodao je da ju je primila i njegova kćerka, koja je imala blago povišenu temperaturu, koja je brzo nestala.
11.08.2020. u 11:45
get url
text

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije, rekao je Putin na sastanku s članovima vlade u Moskvi.

Putin je rekao kako su ispitivanja vakcine dala pozitivne rezultate, a svi dobrovoljci su izgradili imunitet na koronavirus.

Vakcina je bazirana na adenovirusu i zadrži odumrle dijelove COVID-19 koje se ne mogu razmnožavati zbog čega su sigurne, rekao je Alexander Gintzburg, čelnik centra.

Ipak, vakcina može izazvati imunološki odgovor na unošenje stranih tijela kao što je povišena temperatura, dodao je on.

Otkako se pojavio u kineskom gradu Wuhanu u decembru, koronavirus se proširio na najmanje 188 zemalja i teritorija širom svijeta.

SAD je, s više od 5,09 miliona zaraženih i dalje epicentar zaraze u svijetu, a slijede Brazil s više od tri miliona slučajeva i Indija s 2,27 miliona, pokazuju podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

U Rusiji je potvrđeno oko 891.000 slučajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.