Ova informacija istakuta je u obavještajnom izvješaju o situaciji u Ukrajini koji je objavilo britansko Ministarstvo odbrane.

VEZANI TEKST - EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici

Navedeno je kako vojnici Wagnera od marta djeluju u koordinaciji s ruskom vojskom u istočnoj Ukrajini, te ocijenjeno da je Wagner možda dobio odgovornost za određena područja fronta, kao i normalne vojne jedinice.

- Možda je takva odluka donesena, jer je Rusija suočena s velikim nedostatkom pješadije u ratu s Ukrajinom. Wagnerove snage vjerojatno neće značajno uticati na tok rata - piše u izvještaju.

U saopćenju Ministarstva odbrane Velike Britanije od 18. jula navedeno je da je Rusija koristila Wagnerove trupe u invaziji na Ukrajinu kako bi popunila nedostatak osoblja na prvim linijama fronta.

U decembru prošle godine Evropska unija uvela je sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.

 - Wagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku - navodi EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je upravo Wagner grupa, čiji je vlasnik Yevgeny Prigozhin, ruski oligarh blizak Kremlju. Međutim, pored ove aktivno je još mnogo drugih privatnih vojnih kompanija.