open-navfaktor-logo
search
Blizu ukrajinske granice
Rusija pozicionira raketne sisteme koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, Putin u crkvi moli
Rusija je rasporedila pokretne raketne bacače Iskander na bojnom polju u krugu od 60 km od ukrajinske granice, saopćio je u nedjelju Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.
24.04.2022. u 09:00
get url
text

- Neprijatelj je povećao broj vojnika u Belgorodskoj oblasti prebacujući i koncentrirajući dodatne jedinice - saopćile su ukrajinske oružane snage u svom dnevnom jutarnjem ažuriranju.

Prema dostupnim informacijama, lanseri Iskander raspoređeni su 60 kilometara od granice s Ukrajinom, navodi se u izvještaju u kojem se ne daje više detalja o lokaciji sistema.

Reuters navodi da su provjeravali tačnost navoda, ali da nisu odmah mogli provjeriti, dok iz Moskve nije bilo hitne reakcije na te izvještaje.

Belgorod je grad i administrativni centar ruske Belgorodske oblasti, sjeverno od granice s Ukrajinom.

Iskander, mobilni balistički raketni sistem pod kodnim imenom SS-26 Stone, zamijenio je sovjetski projektil Scud. Njegove dvije vođene rakete imaju domet do 500 km i mogu nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

Istovremeno, Vladimir Putin, predsjednik Rusije, prisustvovao je vaskršnjoj službi Ruske pravoslavne crkve. Snimljen je u moskovskoj crkvi Hrista Spasitelja, tokom ponoćne službe.

 

Ruska pravoslavna crkva podržava Kremlj u vezi s napadima na Ukrajinu. Rusji patrijarh Kiril na bogosluženju na otvorenom u Moskvi u subotu je rekao da se nada da će se sukob u Ukrajini brzo okončati, ali ga nije osudio. Njegove izjave koje podržavaju intervenciju Rusije, koju su Kijev i zapadne zemlje osudile kao čin agresije, podijelile su svjetsku pravoslavnu crkvu. 

Rusija kaže da provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini s ciljem demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje. Ukrajina i Zapad to odbacuju kao neosnovan izgovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.