open-navfaktor-logo
search
Istakli zahtjeve
Rusija postavila uvjete za mirovne pregovore s Ukrajinom
Rusija je u srijedu poručila da Ukrajina mora biti neutralna i odbiti da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji kako bi započela mirovne pregovore o okončanju rata.
30.03.2023. u 08:48
get url
text

- Potreban nam je neutralan i vanblokovski status Ukrajine, njeno odbijanje da se pridruži NATO-u i EU-u i potvrda ukrajinskog beznuklearnog statusa, kao i priznanje nove teritorijalne realnosti od Kijeva i međunarodne zajednice - izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Mihail Galuzin u intervjuu za rusku televiziju RTVI.

Galuzin je rekao da Moskva vjeruje da je sveobuhvatan, pravedan i održiv mir u Ukrajini i Evropi moguć kada se okončaju sukobi između ruskih i ukrajinskih trupa.

Dodao je da je Ukrajina odbila da razmotri diplomatsko rješenje rata i da nije bilo značajnih promjena u stavu Kijeva jer se i dalje "oslanja na vojno rješenje sukoba".

- Čini se da će mnogo toga zavisiti od toga koliko brzo Kijev i Zapad shvate da recept za mirnu budućnost Ukrajine leži u povratku na porijeklo njene državnosti zabilježeno u Deklaraciji o državnom suverenitetu iz 1990. godine, koje predviđa neutralni status Ukrajine uz poštovanje prava ruskog stanovništva u toj zemlji, kao i nacionalnih manjina - poručio je Galuzin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.