open-navfaktor-logo
search
Povratak kući
Rusija ponudila posao Mariji Butini, nakon deportovanja iz Sjedinjenih Država
Butina, koja se vratila u Rusiju 26. oktobra nakon što je deportovana, nije kazala da li će prihvatiti ponudu
18.11.2019. u 20:24
get url
text
Maria Butina

U prvom javnom pojavljivanju otkako su je deportovale američke vlasti koje su je držale u zatvoru nakon što su je osudile da je djelovala kao ruski agent, Mariji Butini ponuđen je posao da brani Ruse koji su zatvoreni izvan zemlje.

Tokom medijskog dešavanja, ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova ponudila je Butini (31) posao u njenoj komisiji.

- Pozivam vas da radite u našoj grupi koja brani naše građane izvan zemlje. Sigurna sam da ćemo zajednički uraditi mnogo dobrih stvari za naše ljude koji su se našli u teškoj situaciji izvan zemlje - kazala je Moskalkova.

Butina, koja se vratila u Rusiju 26. oktobra nakon što je deportovana, nije kazala da li će prihvatiti ponudu u, kako je rekla, svom prvom javnom pojavljivanju otkako su je s oduševljenjem dočekali brojni ljudi na aerodromu u Moskvi po povratku kući.

Butina se izjasnila krivom u decembru prošle godine po jednoj tački da je djelovala kao strani agent za Rusiju infiltrirajući se u grupu za pravo na nošenje oružja i vršeći uticaj na američke konzervativne aktiviste i Republikance, u osudi koju je Moskva osudila kao smiješnu.

Rusija je optužila Washington da je prinudio Butinu da prizna optužbe protiv nje.

Njen slučaj dodatno je zategnuo ionako loše rusko-američke odnose opterećene brojnim sporenjima uključujuči i američke navode o ruskom izbornom mješanju i rusku aneksiju Krima. Moskva negira da se mješala u američke izbore.

Moskalkova je pozvala Butinu da pomogne njenoj komisiji u odbrani prava Rusa izvan zemlje kao što je Konstantin Jarošenko, pilot koji služi kaznu 20-godišnje robije u Sjedinjenim Državana pod optužbom da je pokušao prokijumčariti kokain u zemlju.

Moskalkova je kazala kako zna da je Butini ponuđen posao u Državnoj Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, i zatražila je od nje da prihvati i taj posao.

Slučaj Jarošenka, koga su uhapsile američke specijalne snage u Liberiji u 2010., i ostalih poput njega nagnali su Rusiju da optuži Sjedinjene Države da proganjaju njene građane širom svijeta.

Sjedinjene Držve optužuju Ruse o kojima je riječ za brojna krivična djela i i traže njihovo izručenje i hapšenje pod optužbama za ta krivična djela.

Rusija je saopćila u prošloj sedmici da je uložila zvanični diplomatski protest nakon što je Izrael izručio Rusa Sjedinjenim Državama, gdje se suočava s bujicom optužbi za teški cyber criminal, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.