open-navfaktor-logo
search
Nastavljen sukob
Rusija optužuje Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini
Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Izrael da podržava neonaciste u Ukrajini, dodatno eskalirajući sukob koji je počeo kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao da Adolf Hitler ima jevrejsko porijeklo.
03.05.2022. u 11:23
get url
text

VEZANI TEKST - Izrael traži izvinjenje Rusije: Skandalozna izjava Lavrova, Jevreji nisu ubijali sami sebe u holokaustu

Izrael je u ponedeljak kritikovao Lavrova, rekavši da je njegova tvrdnja, izrečena kada je govorio o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, koji je Jevrej, bila "neoprostiva" laž koja je ponižavala užase nacističkog holokausta. 

Lideri nekoliko zapadnih zemalja osudili su Lavrove komentare, a Zelenski je optužio Rusiju da je zaboravila lekcije iz Drugog svjetskog rata.

Rusko ministarstvo je u saopćenju navelo da su komentari izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida "antihistorijski" i "u velikoj mjeri objašnjavaju zašto trenutna izraelska vlada podržava neonacistički režim u Kijevu".

Moskva je ponovila Lavrovu tvrdnju da jevrejsko porijeklo Zelenskog ne sprječava da Ukrajinom upravljaju neonacisti, prenosi Reuters.

VEZANI TEKST - Lavrov: Zelenski ima u sebi židovske krvi, imao je i Hitler

- Antisemitizam u svakodnevnom životu i politici se ne zaustavlja i naprotiv njeguje (u Ukrajini) - navodi se u saopćenju.

Lavrov je Hitlerovu tvrdnju iznio na italijanskoj televiziji u nedjelju kada su ga pitali zašto je Rusija rekla da treba da "denacifikuje" Ukrajinu ako je i sam predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, Jevrej.

Izrael je izrazio podršku Ukrajini nakon ruske invazije u februaru. Ali oprezan da ne naruši odnose s Rusijom, moćnim posrednikom u susjednoj Siriji, u početku je izbjegavao direktnu kritiku Moskve i nije uveo formalne sankcije ruskim oligarsima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.