open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Lavrov
Rusija obustavlja misiju pri NATO-u
Rusija obustavlja misiju pri NATO-u nakon odluke Alijanse da otkaže akreditaciju za osam članova njenog osoblja, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov.
18.10.2021. u 15:03
get url
text

- Praktično, kao rezultat namjernih koraka NATO-a, nedostaju nam odgovarajući uvjeti za elementarne diplomatske aktivnosti, a kao odgovor na NATO-ove postupke, obustavljamo rad naše stalne misije pri NATO-u, uključujući i rad glavnog vojnog predstavnika - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Rad misije NATO-a u Rusiji bit će također obustavljen od 1. novembra, kazao je Lavrov.

- Obustavljamo aktivnosti vojne misije NATO-a u Moskvi. Akreditacija njihovih zaposlenika se ukida od 1. novembra ove godine - rekao je on.

Nakon izjave Lavrova, Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je ruski ambasador u Belgiji ovlašten za održavanje hitnih kontakata sa sjedištem NATO-a.

NATO može izabrati jednog od ambasadora svojih zemalja članica u Moskvi za obavljanje sličnih dužnosti, navodi se.

NATO je 6. oktobra zatvorio dva upražnjena mjesta i otkazao akreditaciju osmerici članova ruske misije, tvrdeći da se radi o "neprijavljenim oficirima ruske obavještajne službe".

Zvaničnik NATO-a izjavio je da je Alijansa smanjila broj pozicija koje Rusija može akreditovati s 20 na deset, istovremeno iskazujući "otvorenost za smislen dijalog".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.