open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo odbrane
Rusija objavila: Naš moćni brod Moskva je potonuo
Ruski ratni brod Moskva je potonuo, javilo je rusko ministarstvo. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopćenje u kojem se navodi da je njihov ratni brod Moskva, glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo. 
14.04.2022. u 22:40
get url
text

Još uvijek nije jasno je li ga pogodilo ukrajinsko oružje.Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo. 

Moskva je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protivbrodskih i protivzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i protivraketnih odbrambenih sistema. 

Moskva također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su učestvovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u februaru, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema navodnom razgovoru krajem februara, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski oficir je rekao: "Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani."

Ukrajinski vojnik je odgovorio: "Ruski ratni brode, je*i se."

Moskva je drugo veliko rusko pomorsko plovilo koje je potonulo tokom rata u Ukrajini. Krajem marta Ukrajina je saopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.