open-navfaktor-logo
search
Produbljivanje krize
Rusija kaže da ih sankcije sprječavaju u održavanju plinovoda za Tursku i Balkan
Ruski operater plinovoda koji snadbjeva Tursku i Balkan prirodnim plinom rekao je da će obustaviti neke radove na održavanju i popravcima, pozivajući se na sankcije Evropske unije, što je potez koji prijeti produbljivanjem evropske energetske krize.
30.09.2022. u 12:02
get url
text

Oleg Aksyutin, direktor South Stream Transporta B.V., poslao je poruku ranije ovog mjeseca upraviteljima odjela u kojoj ih obavještava da će holandsko tijelo za uvoz i izvoz povući svoju izvoznu dozvolu od 17. septembra.

South Stream Transport je holandska jedinica ruske plinske kompanije Gazproma, pod kontrolom Kremlja, koja upravlja plinovodom Turski tok koji prolazi ispod Crnog mora od Rusije do Turske i dalje prema Balkanu i srednjoj Evropi.

U pismu menadžerima u koje je RFE/RL imao uvid, Aksyutin im je naredio da "obustave izvršenje svih ugovora vezanih uz tehničku podršku plinovodu", napisao je u pismu, uključujući "dizajn, proizvodnju, montažu, testiranje, popravak, održavanje i obuku". Rekao je da bi se izvoz plina trebao nastaviti, ali samo uz hitnu podršku kako bi se spriječila šteta za okoliš.

Deyan Kalaydzhiyev, voditelj ugovora, rekao je zaposlenicima u pismu u koje je također RFE/RL imao uvid da obavijeste zapadne dobavljače robe i usluga, kao što su kontrolni ventili, tehnička podrška, telekomunikacije za održavanje plinovoda i popravak plinovoda, da će sporazumi o kupovini će biti suspendirani od 16. septembra.

South Stream Transport podnio je zahtjev za novu licencu, ali ne zna da li će je dobiti, rekao je izvor iz kompanije za RSE.

Holandski i turski dužnosnici nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Turski tok ima kapacitet isporuke 31,5 milijardi kubičnih metara (bcm) prirodnog plina godišnje. Turska troši polovicu, a ostatak je namijenjen Balkanu i srednjoj Evropi. Srbija i Mađarska su glavni evropski potrošači, prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.