open-navfaktor-logo
search
Ratna zona
Rusija i Ukrajina formirale radnu grupu za humanitarne koridore
Rusija i Ukrajina u petak su osnovale radnu grupu za uspostavljanje humanitarnih koridora u ratnoj zoni, rekao je član ukrajinskog pregovaračkog tima Mihail Podoljak, javlja Anadolija.
04.03.2022. u 16:56
get url
text

Na konferenciji za novinare u Brestu u Bjelorusiji Podoljak je rekao da će posrednik biti Međunarodni Crveni krst, jer Ukrajina ne vjeruje ruskoj strani.

Podoljak je naglasio da su tvrde pozicije Ruske Federacije kao i Ukrajine, zbog čega će pregovori biti teški, ali će se nastaviti. Prema njegovim riječima treća runda pregovora mogla bi biti održana u subotu ili nedjelju, a strane će razgovarati o razmjeni ratnih zarobljenika.

Pregovori su pokušaj da se okonča sukob Rusije i Ukrajine. Strane su se u drugoj rundi mirovnih pregovora održanoj u četvrtaku dogovorile o uspostavljanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila i za isporuku hrane i lijekova.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uvele ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a najmanje 1,2 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.