open-navfaktor-logo
search
Jačanje saradnje
Rusija i Kina održavaju zajedničke pomorske vojne vježbe
 Rusija i Kina održat će zajedničke pomorske vježbe između 21. i 27. decembra, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.
19.12.2022. u 10:37
get url
text

Prema saopćenju Ministarstva odbrane Rusije zajedničke pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012. godine, uključivat će raketne i artiljerijske vježbe u Istočnom kineskom moru.

- Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske saradnje između Rusije i Kine, te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu - navodi ministarstvo, prenosi Reuters.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Moskva je nastojala da poveća svoje političke, sigurnosne i ekonomske veze s Pekingom i vidi kineskog lidera Xi Jinpinga kao ključnog saveznika u antizapadnom savezu.

Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva u februaru pokrenula najveću kopnenu invaziju u Evropi od Drugog svjetskog rata, ali je Peking od tada izrazio zabrinutost zbog ruskog djelovanja u Ukrajini.

Rusija je saopćila da će četiri njena plovila učestvovati u vježbama - uključujući raketnu krstaricu Varjag - dok će šest kineskih brodova učestvovati, zajedno sa avionima i helikopterima sa obje strane.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi učestvovali u sedmodnevnim vježbama koje počinju u srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.