open-navfaktor-logo
search
Rigorozna selekcija
Rusija formirala specijalni odred od 30 "univerzalnih oficira"
U okviru programa na poligonima vojnih okruga i Sjeverne flote održana je selekcija kandidata, u kojoj su učestvovali mladi oficiri, kao i komandanti koji već imaju iskustva u rukovođenju jedinicama
29.11.2019. u 09:05
get url
text
Ruski vojnici
Ruski vojnici

Ministarstvo odbrane Rusije formiralo je specijalni odred sačinjen od 30 "univerzalnih oficira" koji su prošli rigoroznu selekciju u okviru eksperimentalnog programa koji je zasnovan na iskustvu iz Sirije.

U okviru programa na poligonima vojnih okruga i Sjeverne flote održana je selekcija kandidata, u kojoj su učestvovali mladi oficiri, kao i komandanti koji već imaju iskustva u rukovođenju jedinicama.

- Od ukupno 4.500 hiljade učesnika eksperimenta, odabrano je 30 ljudi, od kojih je formirana mješovita jedinica specijalne namjene – saopćeno je iz vojske.

"Univerzalni oficiri" su morali da nauče da izvode desant iz helikoptera, da savladaju planinski teren, pređu vodene barijere pomoću čamca i užeta, prave zasjede i koriste bespilotne letjelice, prenosi Sputnjik.

Vojnici su izvršili ukupno sedam specijalnih borbenih zadataka, prolazeći obuku u svim uvjetima — kopnenim, vazdušnim, vodenim i vatrenim.

- Veoma je dobro kada ste na početku svoje oficirske službe prošli takva testiranja. Siguran sam da ste imali dovoljno izazova u vašem životu i da ste bili tamo gdje je bilo potrebno da se stvarno primijene znanja i praktična umijeća. Želio bih da vam ove vještine daju novi podsticaj za dalju službu za dobrobit otadžbine - rekao je načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružanih sila general-pukovnik Andrej Kartapolov tokom ceremonije dodjeljivanja nagrada.

Na kraju programa izabrani su najbolji učesnici — vozač, strijelac, podvodni diverzant, planinski strijelac i vojnik-sportista. Nagrade nisu mimoišle ni učesnice ženskog pola u kategoriji "Snaga ljepote".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.