open-navfaktor-logo
search
Nuklearni sporazum
Rusija: Američke sankcije Iranu izazivaju razočarenje i zabrinutost
Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma
03.11.2018. u 19:48
get url
text
Moskva

Sjedinjene Američke Države su zadale još jedan snažan udarac iranskom nuklearnom sporazumu uvođenjem novih sankcija protiv Irana, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

- Nova runda antiiranskih sankcija koju je najavio Washington namijenjena je podrivanju stalnih napora potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma da očuvaju taj sporazum - navelo je rusko ministarstvo na svojoj internet stranici, prenosi ruska agencija TASS.

Iranski nuklearni sporazum postignut je 2015. s međunarodnim silama, pet zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija), plus Njemačka.

Predsjednik SAD-a Donald Trump povukao je Ameriku iz sporazuma i od ponedeljka se ponovo uspostavljaju sve sankcije ukinute Iranu u okviru nuklearnog sporazuma. Prva serija američkih sankcija Iranu je uvedena već u augustu.

Rusko ministarstvo je istaklo da američke mjere izazivaju "razočarenje i zabrinutost".

- Moskva odbacuje sve jednostrane vanteritorijalne sankcije koje zaobilaze odluke Vijeća sigurnosti UN-a i utječu na interese trećih zemalja, kao što su restriktivne mjere Washingtona protiv Irana - navelo je rusko ministarstvo.

Navedeno je da Rusija strogo osuđuje nove destruktivne poteze SAD-a i da će Moskva učiniti sve u svojoj moći da proširi međunarodnu trgovinu, ekonomsku i finansijsku sradnju s Iranom uprkos američkim sankcijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.