open-navfaktor-logo
search
O stanju u BiH
Rusi žestoko kritikovali Inzka zbog izvještaja u UN-u: Gotovo da demonizuje Srbe
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je predstavio izvještaj o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a.
06.05.2020. u 18:10
get url
text

- Situacija u BiH i dalje treba našu pažnju. Kada su FBiH i RS pokazale spremnost da rade zajedno, mjere nisu usaglašene na državnom nivou. Zbog toga su različite mjere na snazi u oba entiteta. Međunarodna zajednica je uradila izvanredan posao u pomoći BiH. Bh. vlasti se nisu usaglasile u vezi distribucije internacionalne pomoći - naveo je on, piše N1.

Članstvo u EU i evropski put, dodao je, ostaje glavni prioritet za BiH.

- Zabrinut sam da će se neke partije vratiti na retoriku koja je bila prije pandemije i tako onemogućiti donošenje odluka - kazao je Inzko opisujući protekli period u BiH.

VEZANI TEKST - Inzko u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a: Trendovi u BiH su alarmirajući, ali evo zašto ne koristim ovlaštenja 

Precizirao je da entitet Republika Srpska nastavlja sa prijetnjama da će se povući iz institucija BiH te da velikim dijelom uspješno vodi politiku blokiranja svih odluka na državnom nivou.

- Građani Mostara ne mogu glasati već deset godina. Vlasti BiH imaju u principu rok do sutra da raspišu izbore za oktobar. U maju smo i nemamo redovni budžet. Neke partije ne žele da sarađuju sa CIK-om i sabotiraju njihov rad što je neprihvatljivo - rekao je.

U BiH, kako je naglasio, i dalje postoje neki koji ne priznaju genocid u Srebrenici i pokušavaju revidirati historiju.

- To mora prestati. Moramo se okupiti i poštovati tuđu bol i prestati sa negiranjem genocida i holokausta - kazao je Inzko i dodao:

"Međunarodna zajednica ne smije zanemariti situaciju u BiH kao što to radimo proteklih 25 godina. Trebamo biti strpljivi sa BiH. Naposlijetku će mir i stabilnost prevagnuti".

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja je iznio niz kritika na Izvještaj Valentina Inzka.

- Pažljivo smo slušali gospodina Inzka i žao nam je što se kvalitet izvještaja visokog predstavnika nije popravio. Kritikovanje Srba u BiH je postao ustaljeni put kojim se piše Izvještaj visokog predstavnika. Umjesto krivnje, Ured Visokog predstavnika bi trebao ponuditi rješenja. Narod BiH zaslužuje da sam bira načine rješavanje problema - naveo je.

- Visoki predstavnik i dalje nalazi izmišljenje argumente. Visoki predstavnik se referirao na obavezujuće obaveze prema NATO-u kao put prema EU integracijama. U bh. društvu o ovome nema konsenzusa. Obaveza predstavnika je da se pobrine za civilnu implementaciju mirovnog sporazuma - dodao je i poručio Upravnom odboru PIC- da je vrijeme da zatvori Ured OHR-a, piše N1.

Kako je kazao, nije jasno jasno zašto Visoki predstavnik gotovo da demonizuje Srbe i drži se argumenata baziranih na presudama iz Haga.

- Dokumenti iz britanskih arhiva koji su objavljeni ove nedavno otkrivaju bitne detalje o dešavanjima u Srebrenici, te se nadamo da će formirana komisija iz RS utvrditi činjenice. Pozivamo sve aktere u BiH da se drže aktivnosti u okviru svojih nadležnosti i praktikuju lokalnu politiku umjesto internacionalne. Poštujemo unutarnji dijalog u BiH u cilju obostranog poštovanja i nalaska rješenja - kazao je Nebenzja i dodao:

"Pozivamo sva tri naroda da dijalogom nađu rješenje i saglasnost oko potencijalnih nesuglasica".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.