open-navfaktor-logo
search
Blokirat će branioce
Rusi zauzeli Mariupolj, Putin otkazao plan za upad u fabriku Azovstal i naredio opsadu
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da otkaže planove za opći napad i upad u metalurški proizvodni kompleks Azovstal u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, rekavši da želi da umjesto toga lokacija i dalje bude sigurno blokirana, prenosi BBC. 
Denis Zeba
21.04.2022. u 10:27
get url
text

Posljednji ukrajinski borci skrivaju se u ogromnoj gradskoj čeličani, gdje navodno oko 1.000 civila živi u strašnim uvjetima.

Putin je naredio da se fabrika u potpunosti blokira od vanjskog svijeta u razgovoru sa Sergejem Šojguom, njegovim ministrom odbrane, što je preneseno na državnim medijima. 

Čestitao mu je na uspješnoj operaciji u Mariupolju nakon što je Šojgu tvrdio da su ruske snage zauzele grad.

Šojgu je ranije rekao Putinu da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još u kompleksu fabrike, koja ima veliki podzemni bunker.

Tamošnje odbrambene snage, sastavljene od bataljona Azov, koji ima veze s krajnjom desnicom, i ukrajinskih marinaca, mnogo puta su dobijale pohvale od ukrajinskog predsjednika Zelenskog jer su izdržavali jake ruske napade iz sedmice u sedmicu u okupiranom Mariupolju. 

- Mariupolj su oslobodile Oružane snage Ruske Federacije i snage Narodne milicije Donjecke Narodne Republike - rekao je Šojgu na sastanku sa Putinom u Moskvi.

Šojgu je Mariupolj nazvao "prijestonicom nacionalističkog bataljona Azov", misleći na ekstremno desničarsku grupu koja se bori u redovima ukrajinske vojske. Grad je nazvao "moćnim, utvrđenim područjem, opremljenim velikim brojem teškog naoružanja i vojne opreme".

Šojgu tvrdi da ukrajinske snage koriste civile kao živi štit, ali je kazao da je ruska strana "poduzela sve mjere kako bi sačuvala" njihove živote. Predložio je da se fabrika Azovstal, posljednji bastion ukrajinskih trupa, napadne, ali je predsjednik Putin rekao da je treba opkoliti.

Hiljade civila posljednjih je sedmica zarobljeno u Mariupolju, i suočavaju se s glađu ili smrću. Iako organizacije za ljudska prava nisu imale pristup gradu, tim Ujedinjenih nacija je izvijestio da ima sve više dokaza o masovnim grobnicama u tom gradu na jugoistoku Ukrajine.

- Imamo sve više informacija o masovnim grobnicama koje se tamo nalaze - rekla je prošlog mjeseca Matilda Bogner iz UN-a, navodeći da neki od dokaza potječu sa satelitskih snimaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.