open-navfaktor-logo
search
Agresija
Rusi udaraju na energetsku infrastrukturu širom Ukrajine, napadnut i Kijev
Ruski udari na energetsku infrastrukturu zabilježeni su u četvrtak širom Ukrajine, dok se borba za kontrolu nad istočnim gradom Bahmutom nastavlja.
09.03.2023. u 08:21
get url
text

Rusija mjesecima gađa ključne objekte u Ukrajini projektilima i bespilotnim letjelicama, prekidajući opskrbu vodom, grijanjem i strujom. Zabilježeni su udari u glavnom gradu Kijevu, kao i u Harkovu na sjeveroistoku i jugozapadnoj regiji Odesa, što je dovelo do isključenja struje, prenosi France 24.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je bilo eksplozija u južnom dijelu grada i da je oko 15 posto domaćinstava ostalo bez struje. Kijevski odjel ukrajinskog energetskog operatera DTEK rekao je da su zbog neprijateljskog napada na snazi prekidi u opskrbi strujom.

Napadi na Ukrajinu dolaze nakon što je Rusija izvijestila o pomacima u bici za industrijski grad Bahmut, gdje borbe traju već mjesecima. Ruska plaćenička grupa Wagner, koja je predvodila napad na Bahmut, tvrdila je u srijedu da je zauzela istočni dio grada.

- Okupatori su ponovno gađali objekte kritične infrastrukture - poručio je na društvenim mrežama.

U Harkovu, glavnom gradu regije, gradonačelnik Igor Terekov rekao je da je meta bila energetska infrastruktura i da postoje problemi sa strujom u nekim dijelovima grada.

U regiji Odesa, guverner Maksim Marčenko rekao je kako su projektili pogodili energetsku infrastrukturu regije, kao i stambene zgrade nakon masovnog raketnog udara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.