open-navfaktor-logo
search
Doprinosili 1,2 posto
Rusi suspendovali finansiranje OHR-a, ostaju članica PIC-a, razmotrit će saradnju sa Schmidtom
Ruska Federacija je informisala OHR da suspenduje svoje učešće u finansiranju OHR-a, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz OHR-a.
19.04.2022. u 09:09
get url
text

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH ovu tvrdnju iz OHR-a nisu željeli komentarisati.

- Finansijska pitanja ne bismo željeli komentarisati jer su to pitanja unutrašnje strukture OHR-a - rekli su iz ruske ambasade.

Iz OHR-a ističu da novac za njihovo finansiranje osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira (PIC), te da budžetska godina OHR-a traje od 1. jula tekuće do 30. juna naredne godine.

Sredstva za finansiranje OHR-a osiguravaju zemlje članice Savjeta za implementaciju mira. Budžet OHR-a za 2021/2022. godinu iznosi 5.327.627 eura. 

- Pregled doprinosa pojedinih zemalja u budžetu OHR-a je sljedeći: EU 47,68 posto, SAD 22 posto, Japan 10 posto, UK 6,69 posto, Kanada 3,03 posto, Organizacija islamske konferencije 2,5 posto, Rusija 1,2 posto, ostali 6,9 posto - navedeno je na sajtu OHR-a.

Pritom, prema tvrdnjama iz OHR-a, Rusija je još prošle godine iznijela svoj stav po pitanju sastanaka UO PIC-a.

- U julu 2021. godine, Ruska Federacija najavila je da više neće učestvovati na sastancima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira - rečeno nam je iz OHR-a.

VEZANI TEKST - Rusija u budžetu OHR-a učestvuje sa 63 hiljada eura, nepoznato da li su uplatili taj iznos

S druge strane, iz Ambasade Rusije u BiH rekli su nam da je Rusija član Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (UO PIC) kao i da, kako tvrde, "ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u poslovanju ove institucije".

Osvrnuli su se i na Christiana Schmidta kojeg, podsjetimo, Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH.

- Principijelan stav Rusije u vezi s nelegitimnošću gospodina Schmidta kao visokog predstavnika u BiH dobro je poznat. Međutim, to ne mora značiti da ne učestvujemo u radu UO PIC-a. Rusija je spremna da razmotri mogućnost obnavljanja saradnje s gospodinom Schmidtom ukoliko on bude dobio neophodnu saglasnost Savjeta sigurnosti UN-a za ovu funkciju - rekli su za Nezavisne novine iz Ambasade Rusije u BiH.

Upitan da li je Rusija i dalje članica Savjeta za implementaciju mira, američki ambasador u BiH Michael Murphy nedavno je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela. 

- Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC - istakao je Murphy tokom nedavne posjete Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.