open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Rusi se pregrupišu: Koliko će Ukrajinci izdržati?
Iz Kremlja su poručili da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo.
24.02.2022. u 16:14
get url
text

Ovo već znači da su problemi primjećeni u implementaciji prvobitnog plana i da se sada revidiraju prvobitno postavljeni ciljevi. Očigledno na nekim sektorima Rusima ide dobro, dok su na drugim zapeli.

S druge strane, za sada nema informacija o djelovanju ukrajinskih PZO sistema S-300 i turskih taktičkih borbenih dronova Bayraktara TB-2. To znači da ih Ukrajina nije upotrijebila ili da su već uništeni u prvobitnim zračnim i raketnim napadima i da su ukrajinci u strogoj defanzivi. No, sa različitih strana dolaze informacije o gubicima ruskih oklopnih kolona koji su naneseni uglavnom sa američkim PO raketama Jaevelin, a gomilaju se i gubici među jurišnim i transportnim helikopterima koji su uglavnom pogođeni sa američkom raketom FIM-92 Stinger.

Zaključak: do sada su za 9 -10 sati ruske snage trebale da zauzmu u najmanju ruku Odessu, Mariupolj, Kijev i Harkov. Informacije koje dolaze sa ruske strane govore o padu tih urbanih centara, osim Kijeva. No ukrajinska strana tvrdi drugačije. Nema još jasnih informacija koje bi potvrdile ruske navode, a to nije dobro po odvijanje same operacije, jer su to gradovi u dohvatu ruskih snaga koji su trebali biti uzeti jutros u prvom valu napada.

Ako se do kraja dana ovi urbani centri održe u ukrajinskim rukama, može se tvrditi da je ruska operacija doživjela polovičan uspjeh nakon prvog dana borbi, a ukoliko budu osvojeni, Rusi će nastaviti dalje da potiskuju ukrajinsku vojsku, odnosno ono što nakon ove borbe Davida i Golijata od nje ostane. U svakom slučaju. Ukrajinci kao što sam i govorio nisu ustuknuli pred užasavajućom silom koja ih je pogodila kao uragan i ipak se koliko-toliko stoički nose sa mnogostruko jačim protivnikom.

Koliko će još izdržati veliko je pitanje jer će Rusi izvršiti pregrupisanje svojih velikih vojnih kapaciteta na reonima na kojima imaju zastoj i pojačati pritisak uz pojačavanje udara iz svih raspoloživih sredstava. Naredni sati i dani su kritični za Ukrajinu. Nadam se da će ovaj hrabri narod uspjeti da se i pored beznadežne situacije odupre ruskoj agresiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.