open-navfaktor-logo
search
Svi mornari evakuisani
Rusi ostali bez glavnog ratnog broda u Crnom moru, strašan udarac Moskvi
Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice ili pluta napušten ili je na dnu Crnog mora, što je strašan udarac vojsci koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50. dan invazije, piše CNN.
14.04.2022. u 07:46
get url
text
Ruski ratni brod

Svi ruski mornari evakuirani su s krstarice Moskva, glavnog ratnog broda ruske crnomorske flote, nakon eksplozije oružja uzrokovanog požarom, objavili su ruski prorežimski mediji Tass i RIA, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Rusi tvrde da je brod Moskva teško oštećen u incidentu te da se uzrok požara istražuje. Rusi nisu objavili nikakve brojke žrtava na brodu.

No nekoliko sati ranije ukrajinski dužnosnik ustvrdio je da je ruski ratni brod pogođen krstarećim projektilima ispaljenima iz Ukrajine. Zbog velikih oluja nad Crnim morem koje su onemogućile satelitsko snimanje, CNN nije mogao potvrditi da je brod pogođen kao ni njegovo trenutno stanje, ali analitičari kažu da požar na takvom brodu može dovesti do katastrofalne eksplozije koja ga može potopiti.

Šta god je uzrokovalo požar, analitičari kažu da se radi o strašnom udarcu u samo srce ne samo ruske mornarice, nego i nacionalnog ponosa. Navode da je to usporedivo s američkim gubitkom oklopnjače tokom Drugog svjetskog rata ili nosačem aviona u modernom vremenu.

- Samo bi gubitak podmornice naoružane balističkim projektilima ili Kuznjecova, jednog ruskog nosača aviona, nanio veći udarac ruskom moralu i reputaciji mornarice u očima ruske javnosti - rekaoje za CNN Carl Schuster, penzionisani kapetan američke ratne mornarice.

Allesio Patalano, profesor rata i strategije na londonskom King's Collegeu, kazao je da je to ogroman udarac.

- Brodovi provode akcije daleko od očiju javnosti, njihove aktivnosti su rijetko tema novinarskih izvještaja. No radi se o plutajućim komadima nacionale teritorije i zato, kad izgubite jedan od njih, a naročito glavni brod flote, politička i simbolička poruka, uz sam vojni gubitak, ističe se upravo zbog toga - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.