open-navfaktor-logo
search
Već skoro 20 dana
Rusi još muku muče sa logistikom, ukrajinske snage pokazuju odlučnost da ih zaustave
Ni skoro dvadeset dana sveopćeg rata između Ruske Federacije i Ukrajine, ruske okupacione snage još nisu riješile problem sistema kontinuiranog logističkog snabdijevanja na svojim dostignutim položajima. To zajedno sa sve dubljim blatom je ključni problem daljeg ruskog napredovanja.
15.03.2022. u 10:26
get url
text

Ruska pojačanja se dovlače danima i sve je više ruskih snaga na ratištu, no ukrajinska vojska koristi ovaj predah od značajnijeg pritiska prema ključnim ciljevima ruske invazije da se također popuni rezervistima i snagama teritorijalne odbrane i njih je svakim danom sve više.

Ruske snage sa istočnog bojišta nakon sedmice teških borbi uspjele su teškom mukom uspostaviti kopneni koridor sa Donbasom iz pravca Harkova. Ovo je važno iz razloga što se na ovom pravcu primjećuje ukrajinsko uzmicanje radi izbjegavanje opkoljlavanja u Donbaskoj uvali. No, i tu je tempo napredovanja proruskih trupa i ruskih okupacionih snaga jako usporen zbog ukrajinskih pozadinskih zasjeda koje im nanose velike gubitke.

Na kijevskom pravcu proteklog dana rusi su izveli nekoliko jačih napada prema mostu Iprin, bez uspjeha. Još uvijek traje pregrupisavanje i pozicioniranje ruskih pojačanja na ovom dijelu fronta, koja muku muče sa logistikom, jer Ukrajinci noću neumorno napadaju rastegnute ruske linije snabdijevanja iz zraka i sa kopna. Ujutro se zna desiti da ukrajinske snage naiđu na napuštene ruske položaje sa oružjem i oruđem spreminim za dejstvo. Čitave artiljerijske baterije sa municijom se ostavljaju u blatnjavim ravnicama, što dovoljno govori o stanju morala ruskih okupacionih trupa.

Na harkovskom pravcu ukrajinske snage pokazuju odlučnost da zaustave Ruse. Pored gubitaka koje trpe od nadasve jače artiljerijske i avijacijske podrške koje Rusi imaju, Ukrajinci manjim napadima na širokom frontu stalno tjeraju Ruse da odstupe sa određenih pozicija koje se uglavnom nalaze oko važnijih raskrsnica i čvorišta koje su Rusi uzeli u prvim danima invazije. Time stvaraju operativne pretpostavke za dodatno kompliciranje logističkog snabdijevanja ruskih snaga dalje oko Sume i Černjihova prema Kijevu i uskog koridora koji je proteklih dana uspostavljen prema Donbasu.  

Na južnom djelu fronta ukrajinske snage su po prvi put od početka invazije zaustavile frontalno napredovanje ruskih snaga usmjerene ka Krivim Rigu kod Mikolajeva i poduzimaju manje kontranapde prema Hersonu. Na bjelorusko-ukrajinskoj granici primijećeni su veći pokreti snaga, no i dalje nema direktnog miješanja Bjelorusije u sukob. Pentagon procjenjuje da ruske okupacione snage nemaju potencijala ni morala da zauzmu Kijev u narednim sedmicama iako se iz Moskve najavljuje velika proljetna ofanziva na "naciste u Ukrajini".

Ono što će Moskva prikazivati kao svoju pobjedu u ovoj invaziji je eventualan pad Mariupolja koji je u teškoj i vojnoj i humanitarnoj situaciji. Primijećeno je grupiranje ruskih trupa mornaričke pješadije sa svojim destantim brodovima kako se pripremaju i kreću prema obali desno i lijevo od Mariupolja koja je pod kontrolom Rusa kako bi dodatno pojačali pritisak i sa Azovskog mora. Međunarodni Crveni križ apeluje na zaraćene strane da dopuste intervenciju u humanitarnom smislu kako bi 400.000 građana ovoga grada dobilo hranu, sanitetski materijal i potrepštine. I Kina i Rusija su demantovale vijest koju su prenijeli zapadni mediji da je Putin tražio od Kine i vojnu i finansijsku pomoć da prevlada sankcije i dobije rat u Ukrajini što prije.

Na Balaknu u međuvremenu ništa novo. U Srbiji se nastavlja podrška ruskoj agresiji na Ukrajinu, Hrvatska još razmatra šta je tačno palo na periferiju Zagreba, a u BiH se nastavlja rješavanje tzv. hrvatskog pitanja koje opet Brisel gura iz raznih evropskih lobističkih krugova. Time se ponovo demonstrira poslovična kratkovidnost birokratije EU koja na taj način ubija građanski koncept u BiH i širom otvara vrata za jačanje ruskog uticaja kroz betoniranje etničkih podjela i institucionalnog aparthejda u BiH.  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.