open-navfaktor-logo
search
Propast turističke sezone
Rusi i Ukrajinici otkazuju rezervacije u Crnoj Gori
Zbog rata u Ukrajini turistički sektor u Crnoj Gori u ovoj bi godini mogao zabilježiti značajnije gubitke, a s ruskih i ukrajinskih tržišta neke rezervacije su već otkazane.
03.03.2022. u 11:41
get url
text

Direktor prodaje u jednoj podgoričkoj turističkoj agenciji Milan Koprivica kazao je da će događanja u Ukrajini sigurno ostaviti posljedice na turizam u Crnoj Gori.

- Imajući u vidu da su gosti iz Rusije i Ukrajine, činili značajan postotak od ukupnog broja gostiju koji tokom ljeta dolaze u Crnu Goru, može se naslutiti da tih gostiju ovoga ljeta neće biti. Već sada imamo veliki broj otkazanih rezervacija s tih tržišta - kazao je Koprivica.

Kako pišu crnogorski mediji, dodatnu konfuziju stvara i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori koja je za posljedicu imala i ostavku direktora nacionalne aviokompanije.

Sve to u ovom trenutku unosi nesigurnost i dovodi u pitanje planove nacionalnog prijevoznika za realizaciju novih avionskih linija, a koje bi značajnije povezale Crnu Goru i zemlje zapadne Evrope, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Prema podacima iz crnogorskih turističkih agencija, Rusi čine malo manje od 30 posto ukupnog broja stranih dolazaka u Crnu Goru. Osim turističkih posjeta, prema službenim brojkama, u toj zemlji živi 20 hiljada Rusa, a velik broj ih u Crnoj Gori ima nekretnine u koje dolaze na odmor.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore za 2019. godini, državljani Rusije kupili su u toj zemlji nekretnina u vrijednosti od 39 miliona eura. Crnogorska ovisnost o Rusiji dakle, u sezoni 2022, u kojoj je napokon trebao biti dostignut promet iz pretpandemijskih godina, turističkom bi sektoru te zemlje mogla pomrsiti planove za oporavak.

Zbog toga brojni crnogorski ekonomski analitičari upozoravaju da zemlja hitno treba osmisliti model prema kojemu će nadomjestiti očekivane gubitke iz Rusije i Ukrajine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.